Sony MDR-XB950BT fülhallgató teszt - A Sony az új Beats?

Megjelent: 2015.04.08. 08:00
Írta: praclee

Pár bosszantó gyerekbetegségtől eltekintve megtaláltam az új kedvenc fejhallgatóm. Hosszú idő óta a Beats Studio fülesét használom, amiről lehet mondani, hogy mennyire hype-olt és amúgy is sok a basszus, de igenis egy nagyon jól összerakott barát, tiszta és gazdag hangképpel, ráadásul még kényelmes is. Mikor megkaptam a Sony fülesét, és kibontottam az egyszerű, de mutatós dobozát, már éreztem, hogy konkurenciája lesz a Beatsemnek.

weihnachtsspecial-sony-mdr-xb950ap-2.jpg

A kivitelezés puritán, mégis tekintélyt parancsoló, köszönhetően az óriási fülhallgató résznek. A Sony a lapátfülűekre is gondolt. A váz alumínium, ami könnyedén hajlik és strapabírónak tűnik. Nincs rajta se logó, se szöveg. Tényleg nagyon letisztult és nem hivalkodó, már-már azt mondhatnánk, spóroltak a felirattal. Csak oldalt láthatjuk a Sony-emblémát.

A cég ősszel több terméket is bemutatott. A sorszám után található BT jelzés nem más, mint a Bluetooth jelölése. Ilyen fejhallgatók léteznek már egy ideje, mégsem annyira elterjedtek, pedig már wifi-s változatok is vannak.

A készüléket 4 óra alatt tölthetjük fel teljesen, amivel kb. 20 óra hosszan hallgathatunk zenét. Ez azért elmarad egy újratölthető elemtől, bár annak 26 óra szükséges, hogy egy hónapig kitartson. A micro USB pedig elég elterjedt, hogy bárhol áramhoz tudjuk jutni. Van mód hagyományos jack kábel csatlakoztatásához is, így üres aksival is működik, viszont akkor az összes funkció kikapcsol rajta.

Bal oldalt találjuk a bekapcsoló gombot. A dobozon lévő ábra szerint egyszerűen bekapcsoljuk a fülest, hozzáérintjük a telefont és hallgathatjuk is a zenét. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy két napig nem sikerült csatlakoztatnom egyiket a másikhoz. Zavaró, hogy nyomva kell tartani picit a gombot, miután elkezd pirosan, majd kéken világítani. Gondoltam lemerült, rakjuk fel tölteni. Fél napot a töltőn hagytam, biztos ami biztos, majd levettem, megint bekapcsoltam, ugyanúgy piros és kék váltakozott, majd beállt kék villogásra. Ismét nem sikerült társítani... Fél órát nézegettem, hogy van-e erre külön gomb valahol. Biztos az Apple-el nincs jóban a Sony, gondoltam, és feladtam. Másnap Samsung telefonnal is próbáltam, ugyanúgy semmi.

 

Sajnos a neten egy videoban sem mutatják, hogyan szinkronizáljuk a készüléket. Végül letöltöttem az egész angol kézikönyvet és átrágtam magam rajta. A fejhallgató kb. minden típusú telefonhoz és Android rendszerhez más szisztéma szerint csatlakozik. De ez is csak papíron. Aztán találtam egy halovány utalást, hogy ha második vagy több (?) kütyüt társítanánk egymáshoz, 7mp-ig nyomjuk a gombot. Mondjuk előtte a dobozban volt, mással nem érintkezett és egyébként sincs senki más rácsatlakozva. De mit veszíthetünk? Jó hosszan nyomva tartottam. Kikapcsolt, sokáig csend, majd hirtelen nagyon gyorsan elkezdett villogni. Csodák csodája ezután felismerték egymást az ipodommal. Ezt valahogy egyszerűbben is megoldhatták volna, mert a múlt héten tesztelt Beats PillXL-t csak bekapcsoltam, és már küldte is a jelet, egy gombnyomással hallgattam a zenét, nem kellett se hosszan nyomni, se egyéb varázs trükköket bevetni.

Miután mindez sikerült, elkezdhetjük hallgatni a zenét. És ekkor jött el a pillanat, hogy megbocsátottam. Annyira tisztán szól, és végre egy fülhallgató, aminek van közepe. KÖZEPE! Legtöbb esetben kapunk jó sok magasat, valami közepet, és vagy van basszus, de akkor sok, vagy nincs. Kiegyenlített füles kevés van. Persze találni, de inkább a stúdió fülesek között, nem pedig a tömeges gyártásra szánt készülékek piacán. Igaz, a Beats Pro-tól azért még mindig elmarad (teszt ITT), ami számomra az etalon (igen tudom, hogy léteznek annál jobb fejhallgatók), de a Beats Studiomat bevallom, lecserélném. Nagyon nyitott hangkép, minden tartományt jól hallani. A basszus is pont elegendő. Raktak rá egy Bass Boost gombot, de ezt nem is tudom értelmezni. Mert ha bekapcsoljuk, egy olyan torz bömbölős kiegyenlítetlen hangzást kapunk, mintha egy zsiguliba pakoltunk volna bele egy böhöm hangrendszert. Ehhez képest a megosztó Beats enyhén túlzó basszusa könnyed nyári áriának hat. Teljesen fölösleges volt ezt belepakolni. A hangzás tökéletes. Ha meg annyira jól összerakott a termék, miért nem tudtak arra is több gondot fordítani, hogy normális mélyet kapjunk, ha rádobjuk a „kakaót”? Ez egy olyan megválaszolatlan kérdés, amire szerintem maguk a gyártók se tudják a választ. Maximum azt tudom elképzelni, hogy egy nyers házi felvételt hallgatok, amin se a basszus, se a dob nem hallatszik rendesen, de mindenáron szeretném hallani. Annak az esélye meg elég kicsi, hogy egy amatőr házi stúdiót vezetünk. Ha mégis, akkor meg egy tekeréssel adhatnánk a keverőpultból a mély tartományra.

Még mindig a bal oldalon találjuk a már említett micro USB csatlakozót, mellette pedig a sima jack bemenetet. Végül pedig a mikrofon kapott helyet. Igen. Van beépített mikrofon, ami azért elég menő. Nem kell zsinór, nem kell lecsatlakozni a telefonnal, ha bejövő hívásunk van. Egyszerűen fogadhatjuk és beszélhetünk. A jobb oldali fülrészen találjuk a többállásos gombot, mellyel felvehetjük a hívást, de zenelejátszásnál szüneteltethetünk, vagy előre hátra lépdelhetünk. A hangerő a fülesről is állítható, aminek megint van pár gyerekbetegsége. Az egyik, hogy ha elérjük a maximális értéket, elnémul egy pillanatra. Erre nem tudom mi szükség van. Úgyis hallom, ha nem lesz hangosabb. A másik, hogy teljesen nem lehet levenni a hangerőt. Halkan így is, úgy is szólni fog. Csak a készülékről némíthatjuk el teljesen. Ennek sem látom sok értelmét.

A többi fülestől eltérően a Sony MDR-XB950BT-t nem lehet összecsukni, ezért nem is jár hozzá semmilyen tok vagy tartó. 90 fokban azonban elforgatható, így teljesen ki tud lapulni, és kényelmesen letehetjük bárhova, nem fog lecsúszni sehonnan annak köszönhetően, hogy szabadon forog. Ezáltal a nyakban is alkalmazkodik, így viselése is sokkal kényelmesebb. Zenét hallgatva pedig, köszönhetően a nagy méretnek és az extra puha kialakításnak, hihetetlen jó érzés viselni. Vagyis inkább olyan, mintha nem is lenne a fejünkön semmi. Több óra elteltével sem érezni semmi olyat, hogy nyomná a fejünket, fülünket.

Az apró hibáit leszámítva teljesen meggyőzött a Sony terméke. Kényelmes viselet, hibátlan hangzás és a 45.000 Ft szinte nevetséges ár egy ilyen fülhallgatóért, ami ráadásul Bluetooth-os. Egyébként ez a zsinór nélküli szabadság különös érzés. Megszoktam, hogy a fejem és a zsebem között ott a kábel, ami összeköt. Lehet pár év múlva már nem is lesz bemenet a lejátszókon, mert minden Bluetooth-szal kommunikál.

Dani

 

A diszkó klubban szól már a zene:

Beats Pro - Hangok bűvöletében

Beats Pill XL - Leszakadazarcod

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr797194887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

behor 2015.04.08. 09:53:28

Szia!
Milyen stílusú zenékkel próbáltad a hangzást?

Palladrin 2015.04.08. 15:10:49

Milyen szép lesz az majd, amikor 10-20 ilyen füles a frekvenciákon veszekszik a metrón :)

Kilgore Trout 2015.04.08. 15:36:05

Eleve minek egy ilyen drága cuccal mp3-at hallgatni? 3000 Ft-nál többet nem érdemes kiadni egy fülesre mp3 hallgatásra. :)

tibsi 2015.04.08. 18:15:16

45 rugó? Ugyan már! Invotone HD 2000 6.900 Ft-ért, vagy Superlux HD681B 8.300-ért, ami 9/10-es audiofil hangzást ad. Ennyi.

2015.04.08. 21:58:31

@Kilgore Trout: ez nagyon szánalmas volt. Mondanád azt, hogy neked nincs pénzed többre.

Kolléga 2015.04.08. 22:30:35

A bluetooth adatátvitel már magában kizárja, hogy egy bizonyos hangminőségnél jobb legyen, hiszen tömörít. A Beats után persze nagy élmény lehet, mert annak csak basszusa van, eltorzítva, aránytalanul. A jobb Sonyk pedig valóban tudnak teret kifejezni, csengő magasakat, arányos hangzást. A túlárazott divatfos után ez meglepő lehetett.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2015.04.09. 01:15:10

@behor: Szia! Elég sok mindent kipróbáltam. Akusztikus zenék, komolyzene, RnB, hiphop, rock, blues. Igazából azokat, amiket hallgatok.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2015.04.09. 01:19:26

@Kolléga: Nem mondanám, hogy a Beats egy eltorzított hangképet ad. A Sony rádobott basszusa inkább nevezhető annak.
Szerintem ha túllépünk azon, hogy az mp3 rossz, a bluetooth rossz, és amúgy is ne városi zajban hallgassunk zenét, hanem studió körülmények között, akkor is lehet azért jócskán minőségbeli különbséget találni termék és termék között.

Feisty Fish 2015.04.09. 10:40:40

Gratula a korábbi és a mostani választásodhoz is.Hallottál olyan márkáról,hogy Sennheiser,Denon,Klipsch,Shure?
süti beállítások módosítása