Jóga - a keleti harmónia receptje a Nyugatnak

Megjelent: 2015.02.12. 08:00
Írta: colorcam

Tudatunkat gondolatok, érzelmek és képek alkotják. Mindennapi életünk során ezeknek együttes örvénylésében élünk, mely hol alányom minket, hol pedig kidob magából, de mindenképpen sodor és fáraszt. Az indiai jóga gyakorlása során a végső valóság megismerésével felismerhetjük az én illúzióját, a körülöttünk lévő világ mulandóságát. Az ösvény célja az anyag és elme elengedésével a végső valóság megismerése, a nem változó, örök üresség megtapasztalása, és az abban való elmélyülés.

namaste1w.jpg

A jóga céljait tradícióktól függően különbözőféleképpen értelmezzük. A teista hinduizmusban a jóga egy eszköz, amellyel a gyakorló közelebb kerülhet Istenhez, és amely hozzásegítheti őt az Istennel való egyesüléshez, végső célja pedig a megvilágosodás, mely során a lélek kikerül a Szamszára a születés és halál körforgásából, és feltárul előtte az én isteni természete. A buddhizmus tekintetében viszont a jóga a bölcsesség, a könyörületesség és a megértés felé vezető útban segít. Bármely értelmezést is vesszük alapul, a jóga nem csupán egy testgyakorlat vagy ászanák sorozata, hanem egy olyan út, mely fokozatosan vezet el a lét igazi természetének megismeréséhez. 

gyertya.jpg
Napjainkban sorra nyílnak a jógastúdiók, így ezen mozgásművészet számos fajtájával ismerkedhetünk meg (női jóga, hatha jóga, gerinc-, astanga- vagy akár flow jóga). Biztosan mindenkinek van egy ismerőse, aki az alábbi két csoport valamelyikébe tartozik: ott vannak azok, akik életük folyamán jártak már órán; aztán pedig azok, akiket semmi pénzért nem lehetne rávenni, mert a mozgást lassúnak ítélik, és valami pörgősebbre vágynak. Személy szerint az utóbbi években sokféle sportot kipróbáltam az erősítő személyi edzésektől kezdve a táncos Nia órákig, azonban kitartásomat tekintve van még mit csiszolni. A kezdeti lelkesedést követően fél év után megakaszt a lendület. Élettani pozitív hatásai végett egy kedves barátom ajánlott jóga gyakorlatokat. Lelkesedésem határtalan volt, mert azon kaptam magam, hogy csipás szemmel és félig még álmodva ülök egy hajnali 5:30-as órán. Mondanom sem kell, tartósan nem tudtam a napi életvitelembe beilleszteni, de abban biztos voltam, hogy ezt folytatni kell. Otthoni gyakorlásba kezdtem, és egyúttal kerestem egy központot, ahol az időbeosztásomhoz igazodva találtam órákat.

yoga.jpg

Az ászanák (pózok, tartások) gyakorlása során a fizikai test felkészítésre kerül. Minden egyes mozdulatnak, kéztartásnak szimbolikus jelentéstartalma van. A jógapozíciók magabiztos elvégzésével elérhetjük azt az állapotot, mikor egy póz kitartása során belehelyezkedünk testünkbe, és nyugvópontot találunk úgy a kitartásban, mint a légzésben. Ilyenkor nem csupán gyógyító folyamatok indulnak el bennünk, de energetizáló hatások is. A kivitelezés folyamán nem elég fizikai jelenlétünk, hanem tudatunk minőségi figyelme is szükséges. Egy 90 perces óra során mindig az adott pillanatra összpontosítunk, miközben testünk megszabadul a felgyült feszültségeinktől.

om.jpg

Bármilyen órára is iratkozzunk be, vagy otthon magunk végezzük el a gyakorlatokat, a koncentráció nyomán jelenlétet tanulunk, még akkor is, ha a nyugati ember számára a jóga fentebb említett eredeti célja távolabb kerül. Biztos vagyok abban, hogy mindenki megtalálja a karakterének leginkább megfelelő mozgást, akár a jógán belül is. A változás heti 2 gyakorlástól már elindulhat, és nem csupán a testben, hanem a tudati hozzáállásban is. A nyugalom és együttérzés csírájából fejlődő pozitív tartalmakat ne tartsuk és dédelgessük magunkban, egyszerűen adjuk tovább  másoknak is ezeket a rezgéseket akár egy mosolyban vagy egy ölelésben. 

Fanni

 

Ha tetszett, olvasd el ezt is:

Ma-uri - az érintés művészete

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr117126077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2015.02.16. 09:27:04

Erről a cikkről az olyan ember jut eszembe, aki beszél, de közben nem mond semmit.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.16. 11:29:58

"Tudatunkat gondolatok, érzelmek és képek alkotják. Mindennapi életünk során ezeknek együttes örvénylésében élünk, mely hol alányom minket, hol pedig kidob magából, de mindenképpen sodor és fáraszt. "

Ez akkora butaság, hogy elolvasni is fáj :)
süti beállítások módosítása