1000 új LED fényforrást kapott a Bazilika épülete

Megjelent: 2015.01.02. 08:40
Írta: colorcam

Karácsonyig minden este színáradatban úszott a budapesti Szent István-bazilika a Panasonic-nak köszönhetően, és a cég számlájára írható az is, hogy mostantól 80 évig ugyanolyan fényesen csillognak majd a fő hajó belső mozaikjai. Persze azt se felejtsük el, hogy az előkerült titkos tekercs se kerül elő, ha csak nem... de ezt később. 

img_7258-2cover.jpg

Az adventi időszak utolsó hetében rendhagyó sajtóeseményen vehettünk részt a Bazilikában, amit aznap kezdtek el megvilágítani, hogy az karácsony előtti időszakban méltón közvetítse az ünnep jelentőségét. A várakozás után körbevezettek minket a több évtizeden át épült székesegyházon, melynek jellemzőit, érdekességeit fedték fel. Idegenvezetőnk ugyanis "rávilágított", hogy a belső kupolában található, híres magyar festők által készített mozaikok egytől-egyig Európa egyik legszebb alapanyagából, muránói üvegből készültek, melyekhez összesen 23 kg aranyfüstöt használtak fel. A falak tisztítására pedig nem más alapanyagot használtak, mint a kovászolt kenyeret.  

img_7272-2.JPG

img_7267-2.JPG

Ekkor még nem is tudtuk, milyen kincs mellett figyeltük nagyra dülledt szemekkel a vakut határozottan elutasító ereklyét. A Bazilika újra-világítása ugyanis szó szerint fényt derített egy több, mint 100 éves leletre, amit az egyik csillárban rejtettek el. A Magyar Hírlap 1900-as lapszámába és egy kartoncsavarba tekert cetlin találták meg a kor legelismertebb műlakatos mesterének írását, melyben a csillár elkészítésének időpontját örökítette meg. 

img_7339.JPG

A körbetekintés után egy stílusos vacsorával vártak minket, és még a kupolába is felmászhattunk. Bár nagyon szerettünk volna, sajnos az öltözetünk nem volt megfelelő a legfelső toronyba való feljutáshoz;  viszont ígérjük, hogy lesz még pár fotó a templom legmagasabb pontjáról. 

 

Pozsgai Brigitte 

Fotó: Farkas Márton - colorcam.hu

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr806976601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gehekko 2015.01.03. 18:07:37

épp csak arról nincs szó, ami a cím, hogy milyen új vlágítást kapott a Bazilika

Villy 2015.01.04. 13:41:04

Mondjuk az elég alap, hogy a legnagyobb székesegyház az esztergomi.
süti beállítások módosítása