Sony KD-55X9005B 4K TV teszt – Majdnem tökéletes

Megjelent: 2014.12.09. 12:19
Írta: colorcam

Az elmúlt két hétben a Sonynak köszönhetően jobban szemügyre vehettem egy igazi felső kategóriás 4K TV-ét. A legtöbb embernek sajnos ma Magyarországon nem telik egy ilyen árú készülékre. Sokak szerint a 3D technológia egyre jobban kezd háttérbe szorulni, és a gyártók az UHD-ét, vagyis a 4K felbontást részesítik előnyben.

sony-2014-4k-ultra-hd-tv.jpg

Ma már itthon is bőven van választék, hiszen minden gyártó próbálja népszerűsíteni, meggyőzni a vásárlókat a jobb képminőség adta előnyökről. Mivel tartalom még nem igazán van rá, hiszen a digitális műsorszórás még nem képes UHD felbontásban sugározni, plusz a filmek is leginkább HD felbontásban kaphatóak, így véleményem szerint ez a technológia még várat magára. Nem szabad azokra a véleményekre alapozni, hogy majd nemsokára lesznek UHD tunerek, amelyek feljavítják majd a HD képminőséget. Hogyan? Ennek ellenére, aki megteheti, nem fog csalódni, mert a Youtube-on jó pár UHD teszt videó elérhető, aminek nézése közben tényleg tátva marad az ember szája a kép minőségétől. Ezenkívül 4K-képes kamerák is kaphatóak szép számmal.

A Sony nemrégiben csökkentette a 4K-képes készüléke árait, a mostani tesztünkben szereplő KD-55X9005B modell az egyik legolcsóbb a széles termékpalettán. A LED televíziók sorozatszámainál általában az első két szám a méretet jelenti, így a mostani tesztalanyunk egész pontosan 55 colos, ami pontosan 139 cm-es képátlót jelent. Ez a méret már ideális lehet egy 20-25 nm-es szobában. Egy ekkora televíziónak már azért súlya is van, így senki ne próbálkozzon egymaga kivenni a dobozból, hiszen állvánnyal együtt 38,1 kg. Egyéb méretei: szélesség x magasság x mélység: 149.4 x 79.1 x 32 cm.

 51txf4nkczl_sl1200_.jpg

Fogyasztási adatok:

Standby: 0W

Standard: 88W

Mozi mód: 77W

3D mozi mód: 140W

Beüzemelése nem okozott nagy gondot. A talpat négy csavarral kell rögzíteni, ezután pedig bekapcsoláskor egy nagyon kényelmes folyamat visz végig a beállításokon.  Wi-Fi-re egyből felcsatlakozott, és a későbbiekben sem volt gond a hálózati jel erősségével, ami azért nagyon jó hír, mert azon ismerőseimnek, akik Sony márkát választottak a közelmúltban, pont ezzel van a legnagyobb gondjuk. Ezután egy gyors frissítés, hogy szoftveresen is naprakész legyen.

A tévé egyik különlegessége a hangrendszere, ami ferrofluid csillapítású hangszórókat használ. Ezeket amúgy igen feltűnő módon, a képernyő két oldalán helyezték el, és a hivatalos adatok szerint összesen 65 watt (12.5W+12.5W+20W+20W) teljesítmény mozgatja a membránokat. Design szempontból ezen a részen még csiszolhattak volna, mert összességében nekem annyira nem tetszett a kialakítása.  Külső szempontból ami még meglepő volt, hogy aránylag vastag keret van körben, annak ellenére, hogy a legtöbb gyártó az egyre vékonyabb keretet részesíti előnyben (LG Cinema Screen kialakítás).

_kdl-65x9005b_1_.jpg

Az LCD panel felbontása 3840 x 2160 képpont. Ilyen képet a tévé gyári állapotában 24p módban fogad, ám szoftverfrissítéssel a készülék kompatibilis lesz a HDMI 2.0 szabvánnyal is, ami már 60p képfrissítéssel is ki tudja majd szolgálni ezt a felbontást. 

A hátoldalon minden fontosabb csatlakozási lehetőség rendelkezésre áll a HDMI portoktól az USB-én át a SCART-ig, valamint beépített NFC-vel is rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy könnyen, egyszerűen, vezeték nélkül tudjuk párosítani egyéb okos eszközeinket: telefon, tablet - de ebbe nem mennék bele mélyebben, akinek fontos, hogy miből mennyi van, látogasson el a sony.hu weboldalára és ott részletesen meg tudja nézni. Részemről a csatlakozási pontoknál a legfontosabb szempont az elhelyezkedése. Szerencsére ennél a modellnél minden kézre állt. Az oldalsó HDMI, USB bemenetek könnyen használhatóak voltak, és a tesztidőszak végére már sötétben is gond nélkül tudtam használni őket.

Képminőség

A 4K élménnyel kapcsolatosan nincs sok összehasonlítási alapom, leginkább csak a neten található videókra tudtam alapozni, de mindent összevetve nekem nagyon tetszett a képminőség. Egyetlen egy apró zavaró tényező volt: a képernyő közepén található sötét folt, ami egy sima HD filmnél egyáltalán nem volt feltűnő, de a tűéles ultra HD felbontásnál sokszor látni lehetett. Ezt a dolgot betudtam a tesztalanyunknak, mert nem hinném, hogy ez egy általános SONY hiba lenne.

Alapesetben a kontrasztarány 4500:1, és a  LED Dynamic Control menü segítségével lehetőség van tovább fokozni ezt az értéket, ami ténylegesen javítja a képminőséget.

Na de térjünk át a filmekre, azon belül is a 3D hatásra. Korábban már tesztelhettem LG TV-ét passzív 3D-vel, így most kifejezetten örültem, hogy végre jobban szemügyre vehettem az aktív 3D-ét (korábban a Sony is passzív volt). Korábban már említettem, hogy egyre kevésbé van hangsúly ezen a technológián, mert sokak szerint nem váltotta be az induláskor hozzá fűzött reményeket. Ez részben igaz is, bár szerintem a 3D élményhez kellően nagy képernyő is szükséges, hiszen senki ne várjon csúcshatást egy 82 cm-es paneltől. Ennél a készüléknél minden adott a tökéletes 3D mozizáshoz. A szemüveg egy kicsit túlságosan besötétíti a képet, de ezt gyorsan meg lehet szokni, és alig-alig tapasztalható szellemkép hatás. A szemüveg egyáltalán nem kényelmetlen, kialakítás szempontjából annyi negatívumot tudnék említeni, hogy a szilikon az orr résznél elég sűrűn leesik, amit így egy idő után fel sem raktam. A csomagban 2 db szemüveg található.

Aktív, vagy passzív?

Mi is a különbség a két eljárás között?

Aktv 3D: az aktív technológia esetében a kijelző egymás után jeleníti meg a jobb és a bal szemnek a képet. A szemüveg feladata, hogy felismerje, hogy a kijelzőn melyik kép jelenik meg.  Ezután egy rövid ideig elsötétíti a jobb, majd a bal szemet. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a szemüveg a kijelzővel megfelelő módon legyen összehangolva és ne legyen csúszás. Így itt a szemüvegben egy valamivel drágább szinkronizáló modul van beépítve, ami miatt a technológia nagy tömegnek való bemutatása (mint pl. mozi) nem lehetséges.

A passzív megoldásnál nincs elektronika a szemüvegekben, csak egy (két) speciális fényszűrő lencse. A tévéről induló fénysugarak polarizáláson esnek át, mely után csak egy adott lencsén tudnak áthatolni, a másik szemünk elé helyezetten nem (akár az UV-sugarak a napszemüvegen). A szűrést egy vékony fóliaréteg végzi el, amely fixen borítja be a képernyőt. Mivel itt nincs lehetőség váltogatni ezt a réteget, így a TV páros és páratlan számú pixelsorai elé különböző szűrők kerülnek, azaz pl. a bal szemünkhöz csak a páratlan, a jobb szemünkhöz csak a páros sorokban lévő képi információ juthat el így. Ebből következik, hogy full HD-és tévé esetében mindkét szemünk „csak” 1920×540 pixeles felbontású képet fog látni.

sony-x9005b-33_large.jpg


Azért nehéz kérdés, hogy melyik a jobb, mert mindkét képelőállítási eljárásnak van előnye, hátránya. A passzívnál olcsóbb a szemüveg
, nem fárasztja annyira a szemet és a fejet, de rosszabb a képminőség. Az aktívnál pedig lényegesen jobb a képminőség, de egy szemüveg ára kb. 15-20 ezer forint, időről-időre meg kell küzdenünk az elemcserével is, valamint két 3D-s film egymás utáni megnézése esetén tényleg a Walking Dead-ből jól ismert járkáló üzemmódba kerültem. Szóval a fenti kérdésre én sem találtam meg a választ. Döntsétek el ti magatok. Vásárlásnál amúgy sem ez a fő szempont, hiszen jó, ha havi szinten egy-két filmet megnéz egy átlagos felhasználó 3D-ben.
4K felbontású film esetében ez a mérleg a szakértők szerint egyértelműen a passzív felé fogja billenteni a mérleget, mert a „felbontásfelezés” már nem lesz annyira szembetűnő, mint
a HD esetében. 

Ha már a filmeknél járunk, akkor mindenképp meg kell említeni, hogy külső winchester esetén mindenképp vizsgáljuk meg egy bemutatóteremben, hogy a Sony felismeri-e. Sajnos nekem otthon nincs blu-ray lejátszóm, így leginkább letöltött filmeket szoktam nézni, amire nagyon jó egy smart tv, hiszen a DLNA-nak köszönhetően simán át lehet játszani egy avi-t, de ez már egy izmosabb 20-30 GB-os 3D filmnél nálam nem ment zökkenőmentesen, így gondoltam kirakom egy vinyóra. 4 külső vinyót próbáltam ki, de csak az egyiket észlelte. (Pont azt, amit a konkurencia termékei egyáltalán nem.) A Media Markt-os szakértők sem tudtak rá magyarázatot adni, hiszen a gyári adatok szerint a FAT16, FAT32, exFAT és az NTFS file-rendszert is támogatja. Miután sikeresen megoldottam ezt a nem kis problémát, már gond nélkül mentek a filmek, és a képminőség is nagyon rendben volt. A 3D képet rögtön felismeri, alapbeállítások mellett is nagyon szép, tiszta képet ad. A fekete szép mély és a AUO (AU Optronics) VA LCD panelnek köszönhetően a sarkokban sem volt tapasztalható fekete elszíneződés, ami leginkább az IPS panelre jellemző.  

Fényképek nézegetésénél szokatlan volt, hogy bár a tévé felismeri a 3D fotók .mpo kiterjesztését, de azt csak 2D-ben jelenítette meg.

 sony_x9005-pieds-5387af7887d0f.jpg

 

Távirányító

Ez volt a másik terület, ami egyáltalán nem tetszett. Az alap távkapcsoló nem volt benne a dobozban, így csak a nagyon hangzatos One Flick irányítóval lehetett életre kelteni a TV-ét. Elsőre nagyon jópofa az érintőtechnológiás megoldás, de napi használat során nagyon sok kellemetlen percet okozott. A legkisebb érintésre bekapcsol a menü, és sötétben két hét után sem tudtam megszokni. Állandóan félre nyomtam, ezáltal vagy beletekertem a filmbe, vagy más egyéb funkciót indítottam el. Ebből a szempontból sokkal jobban használhatóak az LG, vagy a Samsung okos irányítói.

Főbb funkciói:

  •          Érintésvezérelt működés
  •          NFC egyérintéses tükrözés
  •          2,4 GHz-es vezeték nélküli kapcsolat
  •          Kompatibilitás IR Blaster eszközzel

 

sony-kd-65x9005b.jpg

Menü és SMART funkciók

Ezen a téren sem voltam elégedett sajnos. A Sony nem igazán fejlesztett a menürendszerén, és szerintem 2014-ben ez egy kicsit kevés. Ha egymás mellé teszünk egy új webOS-t, vagy egy Samsung UI-t, szerintem a verseny vesztese magasan ez a gyártó. A smart applikációk kezelése is átgondolatlan. Mikor hozzá akartam adni a kedvenc App listámhoz a böngészőt, akkor értelemszerűen felhozza az összes alkalmazást, de hogy ezen a felületen nincs keresési lehetőség, vagy egyéb rendezési funkció, és végig kellett mennem kb. 100 alkalmazáson, mire megtaláltam a böngészőt, nekem kicsit lehangoló volt. Arról nem is beszélve, hogy a beépített Opera böngésző összesen 3 fület tud kezelni –bár ez lehet csak nálam okozott gondot.

Összességében a Sony KD-55X9005B egy igazán tehetséges „előadóművész”. Eddig még nem volt lehetőségem ilyen színvonalon, ilyen képminőségben házimozizni otthon. A kép tűéles, nagyon szépek a színek, és a fantasztikus kontrasztnak köszönhetően a fekete tényleg fekete, a fehér pedig fényes, igazán mesés élményt produkált. A rendszer nem szaggat, és a beépített 65 wattos hangszóróknak köszönhetően zenehallgatásra is tökéletes. Azonban a külső HDD nem megfelelő kezelése, és az menüből fakadó olykor kényelmetlen kezelhetőség miatt tőlem ez a készülék csak 5/-át kap. Bízom benne, hogy hamarosan a Sony is kijön egy új kezelőfelülettel, mert képminőség tekintetében az egyik legjobb gyártó a piacon.

A készülék ára kb.: 750.000-900.000 Ft

CST.

képek forrás: Sony

 

Heti ajánló:

Vintage Garden - Hangulatba hoz

Karácsonyi ajándékok - Hová menjek vásárolni?

Fricska Gasztropub - Támadnak az újfiúk

Önzetlen segítők

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Instagram: COLORCAM_MAGAZINE

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr516966363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firg_firg 2014.12.11. 12:34:36

Eloszor jott a 3D, most a 4K. Tartalom egyikre sincs. 3D-t meg majd akkor ha nem kell szemuveggel bohockodni. Egy ilyen TV pont befer egy tarsashazi lakas liftjebe, vagy felcipelheto a lepcson, a nagyobbakat mar erkelyen at daruval kell hazhozszallitani. Arrol nem is beszelve, hany embernek van 30nm nappalija. A erteket is durvabban vesziti mint egy auto. Erdekes volt, de koszonom, nem.

lavór 2014.12.11. 12:45:40

(X) Volt a cikkben?

Lesz ez még sokkal olcsóbb is. :)

konrada 2014.12.11. 12:45:57

@firg_firg:
A 4K pont hogy a passzív 3D-re jó, mert nem vibrál, de a felbontás miatt bnem is lesz "csíkos" de ez meg...eh..

Magnat 2014.12.11. 13:00:06

"4K felbontású film esetében ez a mérleg a szakértők szerint egyértelműen a passzív felé fogja billenteni a mérleget, mert a „felbontásfelezés” már nem lesz annyira szembetűnő, mint a HD esetében." - vajon miért is? Lehet, h azért mert maga a 4k felbontás sem olyan szembetűnő, nem? Az emberek legnagyobb része még a 720p és a 1080p között sem veszi észre a különbséget, sőt, sokan még a jobb minőségű sd vs hd között sem. Ennyi pénzből inkább megpróbálnék beszerezni valahonnan egy kifutó 2013-as Panasonic plazmát beszerezni mondjuk a VT szériából. A különbözet meg több száz évig fedezné azt a kb 1000 ft pluszt ami a villanyszámlán megmutatkozik. Cserébe élvezném azt a feketét meg mozgásmegjelenítést amit az lcd-k soha, az oled meg majd talán valamikor képes lesz überelni

Nyúl És Kutya 2014.12.11. 14:53:51

"tudnák" ??? A sok hiba kozul talan ez az eliras a legdurvabb. Javitod?

Ill. "senki ne várjon csúcshatást egy 82” paneltől". - Ember, szerintem egyik gyartonak sincs 82" panelje, de ha lenne, na akkor attol bizony mindenki "csúcshatást" varna.

Piimpa 2014.12.11. 14:56:12

hát elég sok gyártónak van már 84", 85" hüvelykes tévéje.

egy 55"-es modellt "otthoni mozinak" nevezni kicsit vicc kategória....

Ronald 2014.12.11. 15:16:37

Nekem ez a 3D Vs. 4K olyan dolog, mint a 80-as évek beli hülyeduma, hogy:

"Már nem divat a sztereó, mert megjelent a videó"

Egyébként tényleg tökmindegy hogy hogyan hívják, vagy hogy mit tud az a rendszer - amihez nincs tartalom.
.

efi 2014.12.11. 19:45:29

Egy 30 nm-es nappaliba egy 55 collos tv kicsi. Egy HD felbontású is. 4K felbontású pedig egyenesen egérmozinak tekinthető. Egy 55/4K tv-t konkrétan kb 1 méterről kéne nézni ahhoz, hogy ne vesszen el képinformáció a szem felbontóképessége miatt, vagyis végül is egy 1m x 30m-es nappaliba jó.

colorcam 2014.12.11. 23:22:20

@efi: Igazad van. Én a saját nappalimból indultam ki és ott az elrendezés miatt nekem ideális volt a mérete, hiszen közel van az ülőgarnitúra a tv hez.

colorcam 2014.12.11. 23:32:14

@Nyúl És Kutya: igaz a megjegyzés:) javítottam őket.
süti beállítások módosítása