Quimby - A jó zenekar titka

Megjelent: 2014.11.14. 09:00
Írta: praclee

Vajon melyik az a magyar dal, amely több éve minden nap felhangzik valamelyik rádióban? És külföldiek közül, 10-ből 7 legalább ismeri?

quimby.jpg

Jó, most tekintsünk el ByeAlex – Az én kedvesem c. számától. Bár szerintem az külföldön nem is élt akkora karriert, mint a Quimby – Most múlik pontosan c. száma. Ha szőrős szívűek akarunk lenni, akkor is az első ötbe kell soroljuk ezt a dalt. Emellett talán ez a legtöbbet feldolgozott dalunk. Még egy szegény sorsú indonéz lány is felrakta a saját verzióját, illusztrálván, hogy ezzel tanulja csodálatos nyelvünket.

Az első feldolgozás annyira jól sikerült, hogy sokan nem is tudják, ki az eredeti előadó. Ugyanis mindenki a Csík zenekarhoz kapcsolja ezt a lírai alkotást. Nem vitás a Csíknak köszönhető a szám népszerűsége, viszont a Csík zenekar népszerűségét pont a Most múlik pontosannak köszönheti. Ilyen az, mikor oda-vissza működnek dolgok.

Zenészként tőlem is meg szokták kérdezni, hogy nem unalmas-e mindig eljátszani a sláger számot. Én erre mindig azt felelem, hogy nem. Hiszen mindig másképp játszunk. Mindig új a közönség, a közeg. Ezért sose egyforma, és nem lehet megunni. Ez az élő zene varázsa.

quimby2.jpg

De vajon mi a Quimby zenekar varázsa, amelynek tagjai már 23 éve alkotnak együttest, és nemhogy nem fáradnak, de mindig megújulnak. Óhatatlan, hogy felütik a fejüket az ellenzők. Ha egy zenész megújul, mást akar csinálni, vagy ki akar törni, sokszor megbélyegzik. Ez nem könnyű.

Sokat hallani, hogy ez a zenekar már nem olyan, mint régen. Vagy hogy túl kommersz. Bevallom én nem ismertem a régi Quimbyt, de meghallgatva és összevetve az újakkal, nekem utóbbi jobban tetszik. Zeneileg legalább is sokkal érettebb, amit most hallok.

Ezért is tudnak átfogni több generációt. A fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig mindenki megtalálható a koncertjükön. Több hazai zenekar koncertjein is látni tiniket, akik biztos, hogy nem nőhettek fel a zenekarral, mert akkor még kósza gondolat sem voltak. Ők a példa, hogy megújulással és friss zenével újabb generációkat lehet megszólítani. Igaz, van erre ellenpélda. Korda György ugyanis jóval 70 felett a régi slágereivel hódít a tinik körében. No de maradjunk a Quimbynél.

A folytonos megújulás talán annak köszönhető, hogy meglepő módon egy tag sincs, aki végzettségét tekintve zenész lenne. Többen közülük tanultak zenét, de papírja egyiküknek sincs róla. Viszont annál több tagja a zenekarnak foglalkozik képzőművészettel és amúgy átfogóan művészettel. Talán ez, ami a Quimby nagy erénye. Hiszen jó a zenéjük, mégis a dalszövegeikben találjuk meg az igazi kincset. Helyesen döntöttek, mikor az első lemezek után nem maradtak az angol szöveg vonalon, hanem merték felvállalni, hogy ők igenis magyarul énekelnek. Az utóbbi években ez külföldön is meghozta gyümölcsét. Idő kellett, míg a világ befogadó, vagy inkább nyitottá vált a nem angol szövegű dalokra is. Sőt, talán mondhatni, hogy manapság már az a menő, ha valaki nem angolul énekel, hanem az anyanyelvén.

A legfontosabb dolog a zenekarban pedig a motor. Ami jó esetben a frontember. Kiss Tibi személye az idő múlásával szinte bálvány lett. Pedig igazi rock’n roll életet élt, megjárta a poklot, de sikerült leküzdeni a démonait. A nagy művészek mindig nehéz és sokszor megérthetetlen személyiségek. Mégis, mikor meg kell nyilvánulni akár színpadon, akár festészetben, akkor olyat alkotnak, és olyan energia árad belőlük, mint kevesekből.

quimby_portre-05203 tibi.jpg

Kedvencem az egyik régebbi Majom tangó felvétel, ahol egy időben láthatjuk a „művészi kattantságot” és azt a hatalmas intenzitást, mellyel mozog a színpadon. Pedig nem ugrál körbe-körbe, mégis ott van az a feszült, kirobbanni akaró lény, aki minden idegszálával a zenében létezik, nem pedig a koncert utáni gázsi arányos elosztásán gondolkodik.

Ezt hívják tehetségnek, ami nem tanulható. Kiss Tibor pedig nagyon tehetséges, hiszen amellett, hogy fest, verseket is ír. A Neonradír könyv pedig ennek a kettőnek az összegzése. Ha valaki belelapoz, láthatja milyen termékeny ember ő, nem csupán egy manapság divatos sztár (khm… celeb) jó esetben maga, rossz esetben mások által megírt könyve, mellyel csak az a cél, hogy még nagyobb legyen az egyébként üres lufi. Kiss Tibi tényleg zseni, és mint zseni ontja magából a művészetet. Nem kétlem, hogy több más területen is megállná a helyét, vagy legalább is feltalálná magát.

A Quimby egyébként november 20-án az Akváriumban lép fel, és még kapható jegy. (A legtöbb koncertjükre ugyanis már hetekkel előtte elfogynak a jegyek.) Aki többet akar tudni a zenekarról, vagy megtapasztalni azt az életérzést, amit ők képviselnek, nézze meg őket, mert valamit nagyon tudnak a srácok, akik már túl vannak a 40-en.

Dani

Heti ajánló:

Miért is nem akarsz magyar férjet?

Marilyn Monroe - Előkerült titkos levelek

Cipők a divatfővárosokba vagy bárhova

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr286893417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.11.14. 14:26:07

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása