Samsung Galaxy S5 mini - Laikusként az eddigi legjobb Samsung

Megjelent: 2014.10.27. 11:52
Írta: praclee

Végre egy telefon, ami elfért a kezemben, és nem hozott ki túlzottan a sodromból.

Samsung-Galaxy-S5-Mini-rumorscover.jpg

Kezdek félni attól, hogy a végén még megtanulom kezelni az Android rendszert, és nem órákat fogok eltölteni azzal, hogy hogyan is tudok beállítani dolgokat. A Samsung esetében szinte már biztosan, hiszen 3 készüléket kaptam. De hogy ne legyen teljes az öröm, elsőre nem sikerült szinkronizálni a telefonszámokat, hiába engedélyeztem minden beállítást, és adtam meg az e-mail jelszavam, hogy leszívja az adataim. Az előző készüléknél (K Zoom) egyből reagált, és betöltötte a telefonszámokat, így rögtön tudtam használni a telefont, most mindig kiírt hülyeségeket, hogy nincs, nem találja, nem lehet. Így fel is húztam magam, hagytam is porosodni az asztalon a készüléket pár napig, mert külföldre kellett mennem. Mikor hazaértem, és ismét elkezdtem nyomogatni, meglepődve láttam, hogy minden kontakt benne van. Sőt, olyan szorgalmas volt, hogy az ezeréves Picasa fotóimat is rárakta a készülékre. Hogy ez hogyan történt, rejtély, mert az előző telefonok ezt a „figyelmességet” nem követték el velem.

gs5-backs.jpg

Ami a méretet illeti, számomra az S5 mini is picit nagy (4.5 inches Super Amoled kijelző), de százszor kényelmesebbnek érzem, mint a nagytestvér S5-öt és a hasonló lapát telefonokat. A 9.1 milliméteres Super Slim készülék is megkapta azt a kellemes bőrhatású hátsó borítást, mint az S5, ezzel igényesebbé téve a telefont, nem úgy, mint a K Zoom esetében, ahol sima, rideg műanyagot kapott a hátsó rész. A bőrhatású hátlapnak köszönhetően bátran letehetjük az asztalra, nem fog csúszkálni, és a kezükben is jobban tapad.

Súlyra is rendben van (120 gramm), zsebben is úgy, ahogy elfér. Egyszóval el tudom képzelni, hogy ilyen telefonom legyen, mert számomra még mindig az a legfontosabb szempont, hogy ne külön bőröndben kelljen cipelni a telefonom.

Divat lett a mobilgyártók körében, hogy egy típusból kihozzák a nagyobb, és annak kicsit butább, kisebb méretű változatát. Én mindig az utóbbira szavaznék, még ha az butább is. Szerintem sokan tudnak kompromisszumot kötni, és fizetnek jóval kevesebbet picit gyengébb tudásért. És abban sem vagyok biztos, hogy a legtöbb felhasználó kihasználja a nagyobb változatok tényleges erőforrásait. Gondolok itt a processzorra, ahol érzem, hogy picit lassabb (1.4 Ghz), mint az S5 esetében (2.5 Ghz), mégsem zavar, mert teljesen elfogadható.

galaxys5mini.jpg

Se a színek, se a kontraszt nem annyira meggyőző, mint a nagyobbik változat esetében, ahol tényleg minden gyönyörű és tű éles volt, de még így is szép.

Ugyanakkor az feltűnt, hogy mikor elindítottam egy youtube videót egy iPod Touch 5-ön és az S5 minin, az iPod esetében érezhetően élesebb, szebb és színhűbb képet kaptam. Az S5-nél maszatosabbak voltak a vonalak és kicsit sárgába húzott a szín. Ez már csak azért is érdekes, mert papíron a Samsung nagyobb felbontással bír, mint az iPodom. Mikor a képet elforgatom, nem zavaróan, de picit várni kell. Ha jól rémlik, az S5 esetében ez gyorsabban ment.

A hang viszont jóval teltebben szólal meg, több méllyel, mint az iPod esetében. Kellemes rajta zenét hallgatni, már ha valaki füles nélkül teszi.

 samsung_galaxy_s4_active_wallpaper.jpg

Az S5 mini szintén megkapta az ujjlenyomat-olvasást, ami az S5-ben is benne van. Én ehhez továbbra is konzervatívan állok, így ezt a funkciót nem próbáltam, de állítólag, menő, és nagy dolognak számít, hogy belerakták.

A menü talán nem annyira túlzsúfolt, mint a nagytestvér, és a kedvenc alkalmazásaim ide is bekerültek, úgy mint a hangalapú keresés, vagy a Flipboard, ami egy testre szabható hírfolyam.

8 megapixeles fényképezője nagyon gyorsan üzemkész, a fókusz is villámsebességgel működik. A kint készült képek szépek, viszont beltérben eléggé zajosak már nappali fényben is, lámpánál pedig már csalódás.

A videó képminősége jó (fullHD 1920 x 1080), nem keresi órákig a fókuszt, így még a gyors mozgatással készített felvételeken is látjuk a történéseket. Viszont rejtély, egyben csalódás, hogy beltérben, teljes csendben egy elég erős alapzajt vesz fel, és mikor mozgatom a kamerát, olyan hangot vesz fel, mintha a szabadban lennék, óriási orkán közepette. Bele se merek gondolni, mi lenne, ha tényleg orkánt videóznék. Erős a gyanúm, hogy egy koncerten felvett video 0 élvezhetőséggel bírna.

SM-G800H_GS5-mini_Blue_13.jpgAmi a 2100 mAh-s akkumulátort illeti, ha feltöltjük a telefont és nem használjuk, 5 nap után is 50%-on van. Kérdés, ez miért jó, ki az, aki nem használja, de talán jó adat, mert vannak telefonok, amiket hiába töltünk fel, és pihentetjük, állóhelyben is merülnek egy nap alatt ennyit.

Intenzív használattal én fél óra alatt 20-30%-ot levettem belőle. Ebben benne voltak letöltések, netezés, wifi használat, egyszóval minden. Egy napot simán kibír, és szintén benne van az S5-ből már megszokott ultratakarékos mód, amivel jócskán megdobhatjuk az üzemidőt.

Lehetne sorolni, vagy még jobban kiélezni a Samsung Galaxy S5 mini hibáit, mégis azt mondom, hogy ezért a készülékért nem sajnálnám kifizetni az árát. A méretei megfelelőek, sok esetben tudja, vagy csak picit butább, mint az S5, ami 50-60.000 Ft-tal drágább. Az pedig már csúcskészülék, igen borsos áron, ezáltal számomra jóval nagyobb is az elvárás.

Dani  

Legújabb:

Nézd meg a legvadabb halloweeni átváltozásokat ITT!

 

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr146835749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása