Canon 50mm f/1.2 L - Portrékirály

Megjelent: 2014.09.29. 14:29
Írta: colorcam

Váratlan meglepetésként kaptam kézhez a Canon már egy régebben bemutatott (2006) alap darabját a 1.2L-es zseni objektívet. Ez a cucc nem hiányozhat egyetlen portré- vagy esküvőfotós táskájából sem. 

IMG_0411117.jpg

Persze a rendkívüli ár (kissé túlárazott) miatt nem a kezdők játékszere, inkább a profik engedhetik meg maguknak. Rengetek lencsét próbáltam már munkáim során. Az 50-esek közül a mai napig hatalmas kedvenc az 1.8-as fröccsöntött csoda. Az 1,4-es USM pedig szintén az olcsóbb, de kitűnő lencsék közé tartozik, ráadásul szuper éles.

61.jpg

Amit a pénzedért kapsz:

  • Ultraszonikus (USM) motort a gyors és csendes autofókusz mozgatáshoz
  • Folyamatosan használható kézi élességállítást
  • Super Spectra lencsebevonatokat, és optimalizált lencsealakokat a becsillogás és a szellemkép kialakulásának elkerülésére
  • Por- és nedvességálló tömítéseket
  • Nagy, kör alakú blendet az attraktív, egyenletes háttér-elmosódás eléréséhez

...és a lényeg, hogy 1.2- es blendén fotózhatsz :)

Az optika leglényegesebb tulajdonsága tényleg ez, a hibátlan összeszerelésen és a valóban csendes autofókuszon túl. A vakut nem szeretem, így a Canon 6D+50 mm 1.2.L-es kombóval bármikor elhagyhatom. A háttérben látható bokeh effekt (mélységélességen kívüli homályos fényfoltok) pedig itt különös mértékben jelentkezik.

IMG_0200-3-Edit-2.JPG

Általában tág rekesszel fotózom a modelleket, imádom a kis mélységélességet, bár 1.2-nél már vigyázni kell, egy kis elmozdulás és már ki is estél az éles tartományból.

Ez az obi úgy jó ahogy van, de tényleg baromi drága. 420.000 Ft körül indul.

Az írásban található fotókat természetesen az egykettessel lőttem.

Aki szeretne részletesen is elmélyülni a témában, annak nagyon ajánlom Ken Rockwell idevágó cikkét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr256686033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása