Borvásárlási kiskáté kezdőknek

Megjelent: 2014.09.19. 08:00

Mire figyeljünk, ha bort vásárolunk? Általánosságban elmondható, hogy ha bort veszünk, érdemes a hipermarketekkel szemben a borszaküzleteket választani, ahol hozzáértő eladók segítenek nekünk a választásban.

winesteisdsn.jpg

Ha egyedül keresgélünk a szerencsére bőséges kínálatban, akkor egy-egy jól megfogalmazott címke, egy megnyerő dizájn, egy ismert pincészet húzóneve könnyen célt érhet, pedig tudjuk, nem minden arany, ami fénylik. Drofti Dénes szerint a tudatos vásárlás lesz a sikeres: döntsük el előre, hogy milyen alkalomra, milyen ízvilágú és milyen árkategóriájú bort szeretnénk venni. Nem feltétlenül igaz, hogy egy drágább bor jobb, egy olcsóbb pedig rosszabb, hiszen lehet, hogy az előbbit a neve viszi előre, és esetleg a kevésbé jó borát is drágábban tudja eladni. Azért egy 1500 Ft körüli borral annyira már nem lőhetünk mellé. Érdekesség, hogy még Franciaországban is nagyon ritkán isznak 10 euró fölötti bort, viszont náluk létezik az a 2-3 eurós borkategória (minőségi asztali borok), ami nálunk is a szélesebb réteg által megfizethető minőségi bor szegmense lehetne. Egy kezdő borfogyasztó ne a legdrágább borokat válassza, még akkor se, ha egyébként megtehetné, mert nem fogja tudni rögtön értékelni. Mint az élet oly sok más területén is, először érdemes az alapokat megismerni, és aztán lépésről lépésre haladni felfelé.

funny-man-tasting-wine-glass.jpg

Persze a borvidék is meghatározó lehet, amikor tanácstalanul állunk a polcok előtt: Magyarországon jelenleg Szekszárd, Villány (vörösborok), illetve Mátraalja és a Balatonfelvidék (fehér borok) a legnépszerűbb bortelmelő régiók. Kis hazánkban egyébként kb. 2000 hivatalos borászat van, nehéz a piacra betörni, így könnyen lehet, hogy az országot járva kevésbé ismert termelőknél egy-egy kisebb csodára lelhetünk.

wine-color-chart1_1.jpg

Természetesen a külföldi borok is kelendőek, népszerűségük töretlenül emelkedik, köszönhetően az utazásaik során új ízekre szomjazó turistáknak is, akik hazahozzák egy-egy ország nedűjének hírét. A dobogós helyeken Olaszország, Franciaország és Spanyolország áll, de Argentína, Chile, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Afrika borai is egyre ismertebbek a borkedvelők köreiben. Ha azonban egy “Made in EU” feliratú címkével találkozunk a palackon, nem árt az óvatosság, mert nem biztos, hogy kellemes ízélményben lesz részünk…

A bor az egyik legősibb italunk (bár a világ alkoholfogyasztásának csak 2%-át teszi ki!), és ha kedveljük, számos kellemes meglepetést tartogat számunkra. Ha laikusból tovább képeznénk magunkat, menjünk el az ország valamelyik borral kapcsolatos rendezvényére, szerencsére akad jó néhány: itt személyesen beszélgethetünk a borászokkal, és egész más hangulatban szürcsölhetjük az italt, mint egy felkapott belvárosi bárban.

daró.jpg

 

Ha pedig “hivatalosan” is továbbképeznétek magatokat, látogassatok el a Veritas Borismereti Tanfolyamra, ahol egy kétnapos kurzus keretében betekintést nyerhettek a borok világába szakértőnk, Drofti Dénes vezetésével. Info: www.borkereskedes.hu, drofti@borkereskedes.hu

 

farkaspanni

Első rész:

Roséfröccs vagy ötputtonyos?

Haverkodjunk Facebookon is: WWW.FACEBOOK.COM/COLORCAMMAG

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben vagy írj a HELLO@COLORCAM.HU-ra!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr896664915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása