Stühmer az újjáéledő klasszikus

Megjelent: 2014.09.08. 13:05
Írta: praclee

Bevallom, az én életemből kimaradt a Stühmer, de talán azért is, mert a privatizáció után eléggé eltűnt, és ide-oda csapódott. Pár éve azonban újjáélesztették, és idén nyáron Makláron adták át az új gyárat.

aaa.jpg

Ide kaptunk meghívást, aminek örömmel tettünk eleget. Hisz, ki ne akarna csokigyárba látogatni. De nem csak az új gyárat nézhettük meg, hanem a hamarosan boltokba kerülő új táblás csokikat is teszteltük.

photo 0.JPG

Az egész napos programot délelőtt a Stühmer cukrászdában kezdtük, mely egyben van a gyárral. Itt Csóll Péter ügyvezető bemutatta nekünk a minőségellenőrüket, a cukrász mesterüket, és Béla bácsit, aki egy igazi legenda. Mikor újraindult a Stühmer, a Korfu szeletet az ő segítségével tudták újragyártani, mivel emlékezett a receptre. Szintén Béla bácsi az, akinek a segítségét és tanácsát kérhetik bármilyen helyzetben.

Mind a vezetőkön, mind az egész helyen nagyon látszik a vidéki, családias hangulat. Nem egy gyárat látogattunk meg, és nem szakemberekkel beszélgettünk, hanem vendégek voltunk egy házban, ahol egy jóságos nagyapa mesélt nekünk az életéről és arról, hogy míg él, szeretne kiadni egy könyvet, ami a csokoládéról szól. Nagyon reméljük ez sikerülni fog! Béla bácsi még igazi mesterember, aki nem félti a tudását, és a kovalens kötésekről is úgy mesélt, hogy egyből megértettük, pedig a kémiaóra már régen volt.

A gyár meglepően kicsi. Végignéztük, ahogy a kakaóport kikeverik, majd massza lesz belőle, ami a fejünk felett csöveken fut a nagyterembe. Belegondoltam, hogy otthon fűtőcsövek helyett, mennyivel jobb lenne ilyen csöveket bevezetni!

Éppen a Melódia szeletet gyártották, láthattuk az egész folyamatot. Saját fejlesztésű géppel dolgoznak, ami egy egészen új technológia alapján készíti a csokoládé formát. Ezzel az eljárással precízen és gyorsan kapják meg a formát, melybe a mogyoródarabok és a mandula kerül. Így minden csokoládé tökéletesen egyforma lesz.

photo 10.JPG

Ezután egy nagy terembe vezettek minket, ahol megkaptuk fejenként a 10 tábla csokit és az értékelőlapot. Mindenre nagyon adnak, és nagyon figyelnek. Nem csak marketingfogást akartak a kóstolásból csinálni. Az értékelőlapon, mindent külön kellett értékelni, ezen felül bármilyen kérdésre válaszoltak, és érdeklődve figyelték az észrevételeink. Mikor például a bodzás csokoládé töltelékéről érdeklődtem, vajon miért érzem az elejét sokkal mélyebbnek és nem túl ízletesnek, egyből rohant is a cukrász mester, és hozta az alapanyagokat, majd azt is végigkóstoltam. Beszéltünk, elmélkedtünk, végül arra jutottunk, talán a bodzavirág több mint a bodzabogyó. Az utóbbinak ugyanis vibráló, magas íze van, míg a virágnak sötétebb, mélyebb.

stuhmer_13.jpg

Tényleg minden apró rezdülésünket figyelték. És ezt így is lehet csinálni.  Így kell csinálni! Látszik a szemükben az érdeklődés, az akarás, a tudás utáni vágy. Ezért lett számomra annyira szimpatikus cég. Nem azt mondják, hogy nesztek itt van, ez van, egyétek! Érdekli őket, hogy mi mit gondolunk.

Ezért is indítják el a Stühmer Kóstolói Klubot, melyhez szeptember 10-ig lehet csatlakozni.

Szintén részt lehet venni gyárlátogatáson, meg lehet kóstolni a csokikat és véleményezni. Egyúttal törzsvásárlókká válnak azok, akik jelentkeznek, és 10% kedvezményt kapnak a csokikból a maklári szaküzletben.

photo 9.JPG

No, de lássuk mit kóstoltunk!

A Stühmer mindig is erős volt a csomagolás tekintetében. Gyönyörű és igényes munka, amit jó kézbe venni.

10 új és újragondolt töltött táblás csokoládé kerül a piacra. Ami nálam abszolút első helyen végzett, az a mákos tejcsokoládé volt. A töltelék sűrűbb, roppanós bevonat, ami mostantól belga csokoládéból készül. A tejcsokoládé 46%-os kakaótartalmú, ami jóval magasabb, mint az átlag. Az étcsokoládé 55.3%-os, szintén belga alapanyagokból készített csokoládé.

Számomra kiemelkedik a mezőnyből még a szilvás, amihez egy kevés pálinkát is adtak. Nem tudom, a gyerekek mennyire fogják szeretni, de a felnőttek bizonyára. A málnás és a bodzás is elnyerte tetszésem.

Sajnos a banánosról és a kókuszosról már nem tudok elismerően nyilatkozni. Ez lehet nem a gyár hibája. Nem tudom, hogy valaha ettem-e már jó töltött banános, vagy kókuszos csokit, másrészt abba sem vagyok biztos, hogy ettem-e már olyan töltött csokit, amitől hasra estem, és éjszakánként visszatért álmomban.

photo 14.JPG

Az édességet nagyon szeretem, sok csokit is eszem, de valahogy töltöttet sosem. Talán azért, mert arról mindig azt gondolom, hogy mű. A Stühmer esetében ez biztosan nem így van, mert a krémek gyümölcs sűrítményből készülnek, amihez vajat és csokoládét adnak, a megfelelő állag eléréséhez. Ez amúgy számomra kicsit túl folyós, de biztos van, aki ezt szereti.

A körtés és a citrom-lime-os se hozott lázba. Olyannyira, hogy a körtésből szerintem akkor se kérnék, ha máskor kínálnák.

A cappucinós egész kellemes, igaz ez már jóval sűrűbb töltelék, inkább krém. Valamint a mogyorós, ami nem töltött, de az új táblás termékek közé tartozik. Ez volt a mákos mellett a másik, melyből máskor is szívesen vennék, és két pofára tudnám tömni magamba.

photo 8.JPG

Az ember nem is gondolná, mennyi idő egy tesztelés. Nekem legalábbis 3 órámba tellett, míg a 10 tábla csokoládét kielemeztem.

Ezután még visszamentünk a cukrászdába, ahol megkóstoltuk az egyik nagy klasszikust, a krémest. Nem hiába ajánlották büszkén, mikor kérdeztem, mi az, amit kóstoljak. Nem visznek bele semmi csavart azon kívül, hogy háromszög alakú a krémes, a megszokott téglalap helyett. Ellenben olyan házias az egész. Szép sárga, mennyeien krémes, tökéletesen eltalált alkotás. Nagyon ínycsiklandozó volt a többi sütemény is, de mivel egész nap csokoládét kellett enni, így sajnos a krémes után megálljt kellett parancsoljak.

photo 13.JPG 

A Stühmerben benne van, hogy egy nagyon jó hazai termékké váljon. Vagyis inkább újra egy nagyon jó hazai termékké váljon. Az alapok megvannak. Egy nagyon jó vezetőség, jó szakemberekkel, szívvel és lélekkel. Megérdemlik, hogy bekerüljenek a köztudatba, és az emberek kizökkenjenek a Milka-Oreo „fogságából”, melyet, míg élek nem fogok megérteni.

 

Aki pedig gyerekkori álmát szeretné beteljesíteni, nincs más teendője, csak jelentkezni a kóstolói klubba, és irány a csokigyár!

 

 Dani

 

Haverkodjunk Facebookon is: www.facebook.com/colorcammag

Kérdésed vagy észrevételed van? Esetleg figyelmünkbe ajánlanál valamit?

Oszd meg velünk kommentben, vagy írj a hello@colorcam.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr996678933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása