Samsung UD590 monitor teszt - Tökéletes UHD élmény

Megjelent: 2014.09.04. 07:00
Írta: colorcam

A 4k felbontás egyre nagyobb ütemben kezd elterjedni mind a tv-k és lassacskán már az otthoni/professzionális felhasználású monitorok körében is.  De mit is jelent a 4K vagy UHD kifejezés?

Samsung_U28D590Ds_Monitor_1-pcgh.jpg

A legalább 3840x2160 képpont felbontású megjelenítő eszközöket nevezik 4K2K, 4K vagy Ultra High Definition, azaz röviden UHD termékeknek. A nagy felbontás értelemszerűen látványosabb, nagyobb részletességű képek megjelenítését teszi lehetővé.

A mostani tesztünkben szereplő Samsung 5 sorozatú monitorát vesszük górcső alá, ami a gyártó szerint kiváló ár/érték arányban kínál alternatívát a 4K-s felbontásra éhező vásárlóknak.
A Samsung UD590 (teljes neve U28D590D) egy 16:9 képarányú, igen könnyű (talp nélkül kb. 5kg) display, mely vékony modern, minimalista kialakításának, a szálcsiszolt fém és műanyag kombinációjának köszönhetően rendkívül tetszetős.

 Az üzembe helyezés nagyon egyszerű. Mindössze annyit kellett tennem, hogy két csavarral rögzítettem a talpat a kijelzőhöz, bedugtam a tápot és csatlakoztattam a gépemhez (HDMI, DisplayPort). Se telepítő CD se más informatikai hókuszpókusz nem szükséges hozzá.

Sok monitor csak 16,7 millió színt kínál, míg a Samsung UHD monitor ennek a 64-szeresét, 1 milliárd színt nyújt, 300cd/m2 fényerővel, valamint 160/170 betekintési szöggel. Mindezen paramétereknek hála a monitor elképesztő élményt produkál napi használat során. A mérete elsőre kicsit furcsa volt, de a majd két hetes tesztidőszak után visszatérni a sima 20” HD monitoromra szinte rémálom volt. :)

maxresdefault_3.jpg

Ugyan az UD590-be TN kijelző került, ám a 28 colos (ha még nem említettem volna) és 3840×2160 pixeles panel 10 bites színmélységű (papíron 1 milliárd árnyalatot képes megjeleníteni), 60 hertzen pedig csak 1 milliszekundum a GtG válaszideje. A monitorra két HDMI plusz egy DisplayPort csatlakozó került, de natív felbontásban a termék csak az utóbbival üzemeltethető 60 hertzes képfrissítési sebességgel. A DisplayPort bemenetnek köszönhetően a monitor alkalmas az UHD kompatibilis eszközök és tartalmak csatlakoztatására.

*Támogatja HDMI 1,4 (3840 x 2160, 30 HZ) és Display Port 1,2 (3840 x 2160, 60 Hz)

PIP 2.0

A „Kép a Képben 2.0” technológiával lehetőség van több feladatot is végezni egyszerre és olyan videókat nézni melyek megőrzik az eredeti forrás felbontását. Lehet az 1080p, 720p, vagy 480p, a PIP 2.0 nem skálázza lefelé tartalmai felbontását, hanem megtartja az eredetit, úgy ahogy az elkészült. Támogatja a felbontásokat Full HD-ig, a PIP pedig igény szerint testre szabhatóan jeleníthető meg a képernyőn. Személy szerint én nagy rajongója lettem ennek a technológiának, hiszen folyamatosan két gépet használok. Az egyiket grafikai tervezésre, kiadványszerkesztésre és emellett van egy céges notebook-om, amin pedig a napi levezés fut. Ennek megoldásnak köszönhetőn a teszt időszak alatt sokkal kényelmesebben tudtam összehangolni a feladatokat, nem kellett állandóan ide-oda nézelődnöm.

samsung-U28D590D-7-l.jpg

Optimalizált játékélmény

A monitor sokoldalúságát jelzi, hogy egy gombnyomással képesek vagyunk optimalizálni a játékélményt. A játékmód automatikusan beállítja a kijelzőt, a színeket és a contrastot így egyáltalán nem kell hosszasan állítgatni a menüben az egyes beállításokat, hogy megkapjuk a legjobb képet. Hozzá teszem, hogy én nem vagyok egy nagy gamer, így elképzelhető, hogy némi finomhangolás szükséges egy igazi Call of Duty fun-nak.

u.jpg

Összességében csak nimbuszokban tudok beszélni a monitorról. Nagyon tiszta, részletgazdag képi megjelenítésre képes és emellé egy nagyon gondosan megtervezett formatervezés is párosul. Grafikus munkához kiváló, hiszen egy ekkora kijelzőn élmény dolgozni –minden elfér és köszönhetően  a PIP technológiának,  a munka sokkal könnyebbé,  gördülékenyebbé vált. Egyenlőre a monitor itthon még nem kapható, de más Internetes oldalak alapján az ára  700 dollár körül van, vagyis a mostani „erős” forintnak hála ez kb. olyan 160-170 ezer forintot jelent.   A technológia még nagyon „friss”, így egyáltalán nem meglepő a borsos ár a 4K-s eszközök esetében.  Minden estre jó hír, hogy az UHD a Futuresource Consulting TV-re kiadott elemzése szerint 2018-ra már teljesen elérhető dolog lesz a legtöbb vásárló számára, de ha valaki úgy dönt, hogy nem akar várni addig, akkor ebben a monitorban nem fog csalódni!

CST

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr46656553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása