Rákbetegséget okoztak az 50-es évek atomkísérletei az USA-ban

Megjelent: 2014.08.28. 09:50
Írta: colorcam

Az 1950-es években sorra végeztek atomkísérleteket az Egyesült Államokban, azon belül is Nevada államban. Abban az időben sok ott élő embernél diagnosztizáltak rákot.  Egy idahói civil szervezet nemrégiben azzal a feladattal keresett meg kutatókat, hogy támogassák kártérítési igényüket a kormány felé, ezzel pedig az atomrobbantások miatt egészségkárosodást szenvedett áldozatokat kárpótolni tudják.

s_n25_00057052.jpg

Nevada államban 1951-től mintegy 90 atomrobbantást végeztek, egészen 1962-ig. A kísérletek során a szél minden irányba, akár több száz kilométerre is elfújta a radioaktív felhőt, így juthatott el a veszélyes, rákot okozó anyag Idahóba is. Az idahói lakosok biztosak abban, hogy ezzel magyarázható a sokuknál felfedezett, többféle rákos megbetegedés, hiszen a sugárzó anyag ellepte a farmot és a környező városokat. A "Szélirányban-csoport" szerint szinte mindenki veszélynek volt kitéve az ott termesztett növények és a tenyésztett állatok elfogyasztásával. Legjellemzőbb megbetegedések a csont-, pajzsmirigy-, epehólyagrák és más tumoros betegségek voltak.

s_n26_00057028.jpg

 

Az Egyesült Államok kormánya annak ellenére, hogy tisztában volt az atomkísérletek káros hatásaival, nem vette figyelembe azokat és elhallgatta a veszélyeket a környéken élők előtt - nyilatkozta egy érintett hölgy, akinek 17 évesen eltávolították a gyomrát, hasnyálmirigyét és lépét, azóta pedig, rendszeresen műtéteken esik át a folyamatosan kialakuló tumorok miatt.

 

Az Egyesült Államok kongresszusa által 1990-ben hozott törvény szerint a nukleáris kísérletek áldozatai 50 ezer dollár kártérítést kapnak. Ilyen anyagi kárpótlásban jelenleg Utah, Nevada és Arizona állam lakói részesülhetnek. A kártérítési folyamat során a rákos betegeknek azt kell bizonyítaniuk, hogy az atomkísérletek idején az érintett területeken laktak. Egyelőre Idaho állam lakóira nem vonatkozik ez a törvény, ezért a civil csoport ezen változtatni kíván. Az amerikai tudományos akadémia jelenleg felülvizsgálja az ügyet, majd ezután hozza meg javaslatát arról, hogy a törvénymódosítás valóban szükségszerű-e.

testing_the_atomic_bomb_4.jpg

Az atomhulladék megoldatlan helyzete

A nevadai atomkísérlet területén található Yucca-hegység körül most is komoly viták folynak. Az ötvenes években összegyűlt radioaktív hulladék biztonságos elhelyezése napjainkig is megoldandó probléma. Jelenleg több mint 130 helyszínen van szerte az országban sugárzóanyag elhelyezve. A káros hulladékok javarészt atomerőművek mellett, azaz lakott területek közelében találhatók meg, így közvetlenül veszélyeztetve az ott lakó emberek ivóvíz ellátását.

Legideálisabb megoldás egy úgynevezett geológiai tároló megépítése lenne. Ez azt jelentené pontosan, hogy a földfelszín alatt, egy földrengés-mentes, földtanilag biztonságos területen helyeznék el a sugárzó vegyi anyagot, rozsdamentes tartályokban. A szenátus 2002-ben megszavazta, hogy Nevada államban az egykori kísérletek területén található Yucca-hegységben alakítsák ki a tárolót. A vizsgálatok ellenére, sokan kételkednek abban, hogy a hegység a legmegbízhatóbb helyszín. 

Az elkövetkezendő három évben szigorú ellenőrzési folyamatok zajlanak. A szakemberek ez idő alatt megbizonyosodnak arról, hogy a tároló megépítése és működtetése nem rontja tovább az emberek és a környezet helyzetét.

Daróczi Balázs

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr796605091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WMiki 2014.08.29. 20:11:01

Köszönjük tudomány :C
Esetleg mérgezhetnéd is az embereket ún "védő"oltásokkal, vagy adhatnál nekik hulladékot, élelmiszernek hazudva...
jah...
ezeket már csinálod is...

szanalmas 2014.08.30. 02:04:01

90 robbantás? Bőven 2050 darab atomkísérlet volt ugye a Földön 1945 óta. Éljen a rák világszerte!
süti beállítások módosítása