Az új generációs Nokiák Androiddal támadnak

Megjelent: 2014.02.27. 19:04
Írta: colorcam

Izgatottan vettük tudomásul, hogy a Nokia annak ellenére, hogy a mobil-üzletága a Microsoft tulajdonát képezi, Androidos mobilokat készül piacra dobni és ezeket be is mutatja a Mobile World Congress-en.

mwcnokia03.jpg

A Nokia X-re és Nokia XL-re keresztelt készülékek az alsóbb árkategóriában fognak szerepelni és világszerte elérhetőek lesznek, így nálunk is várhatóan megjelennek majd a tavasz, vagy a nyár folyamán.

Az, hogy Androiddal szerelnek Nokiákat, mutatja, hogy a gyártók annyira nem acsarkodnak egymásra, mint elsőre gondolná az ember, hanem békésen megvannak egymás mellett és keresik a lehetőséget az együttműködésre.

A Nokia X-et kézbe véve elsőre nem is esik le, hogy egy androidos telefonról van szó. Kezelőfelülete dizájnra és funkcióban nagyon hasonlít arra, amiket a Windows Phone-okból ismerhetünk. A kezdőképernyő is ugyanazt az elrendezést mutatja, mintha mondjuk egy 1020-ast tartanánk a kezünkben. A különbséget azt jelenti, hogy nem találkozunk itt a Microsoft programjaival.

mwcnokia02.jpg

A készülékek bemutatása közben elmondták, hogy a készülékek oprendszerének alapja csak az Android, használatában már különbözik attól amit megszokhatunk. Nem kell hozzá például Google account és nincs benne Play Store sem. Alkalmazásokat a Nokia marketből lehet rá letölteni, illetve alapértelmezésben engedélyezett a harmadik féltől származó alkalmazások telepítése is. A gyártó valószínűleg ezzel akarja kivédeni, amit a Windows Phone-ok legnagyobb gyengesége: a testreszabhatóság hiánya.

mwcnokia01.jpg

Találkoztunk már korábban hasonló elképzeléssel, nevezetesen az Amazon volt az, aki a androidos alapokra épített egy saját operációs rendszert a Kindle-ben, illetve a Firefox OS első verziója is egy a felhasználó által Androidra húzható kezelőfelület volt.

Mint korábban említettem a készülékek az alsóbb árkategóriában készülnek támadni, ennek megfelelően a specifikációjuk is meglehetősen szerény. A telefonokban 1 GHz-es, kétmagos processzor kapott helyet és a RAM is csak 768 MB. A kameránál is az alsóbb kategória érződik, csak 5 MP, videófelvételben pedig FWGA-t: 864x480 px-tud csak. Az XL kijelzője 5 colos 800x480 px felbontású, az X-é pedig 4 colos ugyanezzel a felbontással.

A készülékek színesek és jópofák, a gyenge hardver ellenére nem akadtak meg egy kb. 10-15 perces nyomkodás után, de hacsak árban nem mennek nagyon alá nagyon más gyártónak, nem valószínű hogy ilyenre lesz érdemes lecserélni mondjuk egy középkategóriás Samsungot.

 Az eseményről és a Mobile Wolrd Congress-ről a VIP Phone csapata tudósít.

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr575835866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2014.02.28. 15:04:26

Android ami nem android. Így semmi értelme sem volt.
süti beállítások módosítása