SAMSUNG Galaxy TAB 3 7.0 teszt - Mini tablet vagy óriás telefon?

Megjelent: 2013.09.05. 09:24
Írta: colorcam

Ez a kérdés természetesen csak az általam tesztelt Wifi+3G modellnél tehető fel, de ebben az esetben bizony a dilemmának van létjogosultsága. A választ a Samsung honlapján megtaláljuk, ott ugyanis a tabletek közé van sorolva a 7 hüvelykes Tab 3.

968887_587490294616114_893489855_n.jpg

Nem olyan rég teszteltük a 10 hüvelykes tablet új generációs változatát, aminél bizony elég sok pozitív dolgot tudtam összeszedni. Nos, a jó tulajdonságok sora a mérettel együtt csökkent. Viszont annyira azért nem rossz a helyzet, menjünk sorba és vizsgáljuk meg tüzetesebben a mini tabletet.

A dizájn a Tab 3 szériára jellemző vonásokat tükrözi. A lekerekített formák, a fehér műanyag, az oldalarányok itt is visszaköszönnek. A borítás kissé kopogós és nyikorgós, de könnyen meg lehet szokni. A készülék hátulján a 3 megapixeles kamerán kívűl csak feliratokat találunk, a tab elejét a kijelző uralja, amely felett találjuk az 1,3 megapixeles frontkamerát, alatta pedig az androidos készülékekre jellemző 3 gombot. A két kamera sajnos nem igazán használható igényesebb dolgokra, inkább csak arra, hogy rögzítsünk vele pillanatokat, ha nagyon szükség van rá.

DSCF7982.JPG

A kijelző, ahogy már sokszor írtam 7 hüvelykes. Kicsinek nem mondható, de nagynak még inkább nem (közel 11 cm magas, 19 cm széles és 1 cm vastag, 300 g a tömege). Nálam a SIM kártyás változat volt, ezért jogosan merült fel a kérdés, ez akár egy telefon is lehet? Akár igen, bár annak óriási. Nekem nincs kis kezem, így használhatnám mobil helyett, de nem akarom. Mondjuk opcióként nem rossz ötlet, hogy akár lehet, de inkább ezt hagyjuk. Akkor ugye ez egy tablet. De ha már úgy is kell táskát vinnünk magunkkal, hogy tudjuk mibe tenni, akkor akár választhatjuk a 10 hüvelykes nagy testvért, ami sokkal jobban használható, munkára, prezentációra, netezésre vagy szórakozásra. Ez csak egy személyes vélemény, nyilván az ár fog leginkább beleszólni a választásba.

GALAXY-Tab-3-7-inch-1024x682.jpg

A kijelző egy 16M színű nagy fényerejű TFT, 1024x600 –as felbontással. Arányaiból adódóan így kisebb mint a konkurenciának tekinthető iPad mini (ami viszont 8”-os). A színek élénkek, kontrasztosak, bár a képeket sokszor kissé lágynak érzem, nem csak netezés közben, hanem akár az ikonokat tekintve is. A kezelhetőség elég kényelmes, a személyreszabhatóság teljeskörű, viszont a billentyűzeten való írás, sokkal komfortosabb egy nagyobb változaton, itt olyan érzés, mintha egy mobilon próbálkoznánk.

Az 1,2 GHz-es Dual-Core proci és az 1GB RAM akár elegendő is lehetne, de többször akadt a menüben is, és tapasztaltam fagyásokat is. A böngészésnél nem volt gond, de ugye nem csak arra hasznájuk a Tab-ot. A belső memóriát illetően választhatunk 8 illetve 16GB-os verziók közül, de szerencsére itt is van lehetőségünk bővíteni a belsőkapacitást microSD kártyával max 32GB-ig (Samsung gyári információ). A készülék Wifi, Bluetooth, GPS képes melyek ma már teljes mértékben elengedhetetlenek. Videó és hangfájlok tekintetében kezeli a legelterjedtebben használatos formátumokat.

DSCF7983.JPG

Az akkumulátora 4000 mAh-ás ami bár nem a leggyorsabban tölthető fel, de nagyon sokáig bírja, így bátran útra kelhetünk vele töltő nélkül is.

Összegezve a tapasztaltakat: telefonnak nagy, tabletnek kicsi. Ez a méret leginkább a játékokhoz ideális, ott viszont tapasztaltam elég határozott lefagyásokat. Elég lassan tudjuk bekapcsolni (közel 20mp a rendszer betöltésének ideje) ezért lehetőség szerint ne indítsuk újra, csak ha van rá időnk. Leginkább nőknek ideális, mert náluk mindig van táska, és celebeknek, mert telefonálás közben jól el tudnak rejtőzni mögötte.

A 7”-os Tab 3 nem a legjobban eltalált darab, de a piaci szegmensben, ha egy viszonylag olcsó, jó árat találnak neki, akkor lesz kereslet a termékre.

Ten

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr585432997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almax 2013.09.06. 04:47:43

Nekem 2-es van, hasznalom naponta. Web, mail, ssh... Erre jo, a 3 kicsit erosebb.

phoenixe 2013.09.06. 07:33:02

Azzal egyet ertek, hogy telefonnak nagy. En is csak vesz eseten telefonalok rajta.

Tabletnek kicsi? Melyik tableted fer a kabatod belso zsebeben, a nadragod farzsebeben? Nem hiszem, hogy taska nelkul hordoznal magaddal mindenhova egy 10"-os vagodeszkat.... A Tab2-om mindenhol velem van.

tomwar 2013.09.06. 09:16:01

TAB1-et nyuzok, es a ferfi - vagyis homartasiban pont elfer!:-)))
Bar sosem teszem oda, inkab "honájpedként" hurcolom..

mojoking77 2013.09.06. 09:52:12

@tomwar: Azt hiszem vegervenyesen megoregedtem a 36 evemmen.
Mi a pek f@#$za a homartasi, es mit akartal kifejezni a honajped-del?
Amugy meg 7'-os tablet? Ne mar. Volt Kindle Paperwhite-om, az 6.8-as, semmire nem volt jo (tudom, az csak olvaso, de mereterol beszelek), ket honap utan odaadtam ocsemnek. Most egy 8'-as iPad minit hasznalok (nem azert mert Apple fan vagyok, hanem mert ez az a meret ami mar elfogadhato). Valoban elso sorban konyvolvasasra, de mellette 1000 kissebb nagyobb munkat is el tudok vegezi rajta.Az a 2.5 cm atloba nigen is rengeteget szamit

tomwar 2013.09.06. 10:16:47

Homartasi: www.youtube.com/watch?v=YLqzE2Mixhg

HóNiPAD - mert nem fer a zsebembe, ellenben nem hordok homartasit, amiben elferne...kovetkezeskep mindig a honom ala csapva cipelem magammal, ezt a becenevet kapta....
Oszinten szolva, egy faszsag, de engem 1" se gyozne meg pluszban... A 10" meg csak-csak, de inkabb MaBook Air.
Altalaban csak olvasgatok rajta, bongeszek, nekem erre e a meret megfelel...mondjuk oriasi elmeny volt, amikor egy not lattal telefonalni vele a KIKA-ban...

freddyreal 2013.09.06. 10:55:37

Tabletnek kicsi?? Bizonyára ezért adnak el ekkora méretű tabletekből 10 millió szám, a 10 inchesekből meg szinte semennyit, max a note 10.1-ből, mert annak speciális a tudása.
Egyébként meg létezik headset, nem kell fejhez emelni, és máris lehet vele kultúráltan telefonálni...ráadásul ez a tablet akár zakó zsebben is elfér, nem úgy, mint egy 10 inches. Ennél a gépnél a gagyi kijelző, a gyenge processzor, a rossz optimalizálás, és a pofátlanul durva túlárazás a probléma, nem pedig a mérete.

vasgyuszi 2013.09.06. 15:23:08

@freddyreal: "...max a note 10.1-ből, mert annak speciális a tudása...."
Fején találtad a szöget!!! Eloször Tab2-sel próbálkoztam, de lassú is volt, nem autofókuszos a kamerája. Ehhez képest a Note10.1 tolla aranyat ér. Van egy halom program, aminél virsli-tíz-ujjammal semmire sem megyek, ha belegebedek sem tudok rátalálni a nyamvadt felületre, mert túl kicsi. Az egyik legjobb példa a Dolphin browser bookmark gombja. Tollal szép az élet ;)

Cserélni legfeljebb akkor fogom, ha megjelenik mondjuk 1920x1200-as kijelzővel.

freddyreal 2013.09.06. 15:34:37

@vasgyuszi: a toll tényleg aranyat ér, bár én inkább note 2-ben utazom, mert az jó kompromisszum a telefon, és tablet között, és ott még nagyobb a toll előnye, mert kb a fele a kijelzőmérete, mint a note 10.1-nek.
@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): és a vicc, hogy meg lehet ezt csinálni jó áron is...ott az asus memopad hd7, amiben ok, hogy nincs sim kártya kezelés, de 1280-as kijelző, 4 magos processzor, ami leveri a tabot, és mindez 48 ezer forint itthon, mig a tab 3 3gmodem nélküli verziója 60-70 ezer. Aki egy kicsit is utánaéz a lehetőségeknek nem ezt veszi, az biztos

vasgyuszi 2013.09.06. 17:36:36

@freddyreal: Már volt/van egy Wave telefonom, ezért nem volt követelmény, hogy ezt is tudja az eszköz. Számomra fontosabb volt, hogy "jól" lássam, kvázi laptop-helyettest kerestem. Laptopom nincs egyébként. Viszont ezzel a mérettel elégedett vagyok, kellemesen hordozható, szemvillanás alatt használható, de elég nagy ahhoz, hogy rajzfilmet nézzen rajta a gyerek a kocsiban, vagy éppen játsszon. Ezért is jobb, mint a Tab2 (ram+ cpu). A gyári flip tokot vettem meg hozzá, elegáns és praktikus. Nem volt drága és strapabíró, telitalálat., csak ajánlani tudom.

ancsur24 2013.09.10. 17:16:58

az óriás telefonokat sosem értettem, bár is, számomra kényelmetlen az egész. Legyen egy okos telefon, jó percdíjjal redir.ec/molmobile . Ezt ismeritek?
süti beállítások módosítása