SONY VAIO Duo 13 teszt - Tábla vagy notebook? A kettő együtt még nem az igazi!

Megjelent: 2013.08.09. 21:20
Írta: colorcam

A termék bemutatója óta nagyon vártam már, hogy kipróbálhassam a Sony első hibrid notebook-táblagépét. Miért jó, hogy tábla? Mert vízszintesen tudjuk nézni a kijelzőt munka közben az íróasztalon? Talán. Az biztos, hogy nem javaslom, hogy ezzel menjünk nyaralni és ezzel készítsük el a városnézegetős fotóinkat. Ahhoz nagy és nehéz, laptopnak viszont egész jó.

vaio-duo-13-635.jpg

Sonytól a Duo 13"-os verzióját kaptuk meg, de létezik ennek a szériának egy 11"-os változata is. Magyarországon csak a nagyobbik kerül forgalomba, amit egyáltalán nem kell sajnálni, mert a kisebb testvér billentyűzete már annyira zsúfolt, hogy nem lehet komfortosan használni.

Ezt a konstrukciót igen strapabíróra tervezték, ezzel is arra biztatva a használót, hogy bátran mindenhova magával vigye. Ezt bizonyítva készítettek egy kampányvideót.

A Surf Slider figura zökkenőmentesen és kifinomultan működik, egyszerűen tudunk váltani táblagép és notebook funkció között. Ha a kijelzőt felhúzzuk az egyetlen fix állásba, amelybe két fém karom rögzíti, elénk tárul a megvilágított magyar billentyűzet. Itt már annyira nem voltam elájulva, mint a 13-as Pro-nál, de azért a gombok jól elhatárolódnak és kényelmes a használata. A billentyűzet alatt van egy klikkpad, ami iszonyatosan pici, de azért ennek is örülhetünk. Ha nem lenne biztos hiányolnánk. A kijelző Tempered Glass borítást kapott, amit nem kell nagyon féltenünk, akár még kulcsot vagy sündisznót is tehetünk mellé a táskába. Nem úgy mint a gép hátulja, amire nem lehet eléggé vigyázni mert úgy karcolódik, akár egy kaparós sorsjegy.

328236-sony-vaio-duo-13-back.jpg

A Duo elején egy fehér keretben találjuk a 13,3 hüvelykes Full HD felbontású Triluminos kijelzőt, ami igazán éles és nagy színtartományú képet biztosít számunkra. A széles látószögű OptiContrast panel a régebbi kijelzőkhöz képest nagyon szép látványt nyújt, de bizony valódi tesztnél, ha tényleg oldalról nagy szögből nézzük a monitort, akkor van még mit fejleszteni ezen a technológián. A HD felbontásból adódik, hogy kézzel igen nehézkes komfortosan netezni, mert az ujjainkhoz túl picik a gombok, szövegdobozok, sokszor melléütöttem, és olyan is többször előfordult, hogy csak tapiztam a kijelzőt, de érdemben semmi nem történt. Ezt áthidalva találunk a dobozban egy nyomásérzékeny  „varázsceruzát” amivel elég pontosan célozhatunk. Nem is kell közvetlenül hozzáérintenünk a kijelzőhöz a pásztázáshoz elég csak akkor böknünk ha tényleg kattintanánk a linken. Ezen kívül a toll alkalmas arra, hogy írjunk (amit fel is ismer és szöveggé alakít), rajzoljunk vagy dolgozzunk is vele. A tollnak van egy kis kihajtható tartója is a gép jobb sarkában. Még a fronton járva alul találunk egy Windows ikonos gombot, amit valószínűleg gyakran fogunk használni, hogy ki tudjunk lépni egy két programból. A kijelző felett pedig egy 2 MP-es webkamera kapott helyett Exmor R érzékelővel, aminek a 8 MP-es párja a gép hátoldalon található autfókusszal és szkenner funkcióval. Kevesebb fénynél mindkét kamera elvérzik. Egy érdekes dolog, hogy a hangszóró a gép alján helyezkedik el a hangerőszabályzó és az assist gomb társaságában, mely utóbbi a VAIO care-t hozza be nekünk, nem tudom, hogy ennek miért van ekkora jelentősége, hogy külön gombot kapott, mert nem hiszem, hogy sokan fogják használni. Viszont lehetett volna egy play/pause vagy zeneléptető gombokat idetenni inkább. Mindegy. A lényeg hogy a Clear Audio technológiának köszönhetően nagyon szépen tisztán szól. Lehetne nagyobb teljesítmény is a hangszórókban, és akkor szól a legjobban, ha valami sima felületre tesszük le, és onnan verődik vissza a hang.

duo-13-2.jpg

A tábla tetején találjuk a portokat. A táp mellett helyezkedik el a jack, mellette két 3.0-s USB, egy HDMI csatlakozó és a Sony logo másik oldalán egy Magic Gate kártyaolvasó. A kommunikáció terén nem lehet panasz, Wifi, Bluetooth, NFC és még GPS is van beépítve. Tartozékként pedig egy routert is kapunk. Sőt ha csatlakozva van az internethez készenléti állapotban is folyamatosan frissíti a félbehagyott tevékenységeinket. És ez akár elérhető útközben is mobilszélessáv használatával.

1237490950169.jpg


1,6 GHz-es Intel Core i5-4200U processzorra, 4 GB DDR3-as memóriára, 128 GB-os SSD adathordozóra, és a a Haswell egységben megbúvó Intel HD Graphics 4400-as IGP videokártyára támaszkodhat a Windows 8-as oprendszer. kb 10 másodperc bekapcsolási idő és kevesebb, mint 3 másodperc a leállítás, menet közben tapasztaltam pár másodperces gondolkodási időt.

Az akksi baromi nagy a Duoban, ezért is van az, hogy 30 dekával nehezebb, mint a 13-as Pro, viszont az ígéretek szerint 16 órát bír, ami a tesztjeink alapján nem bizonyult túlzásnak.

Összességében egy nagyon szép VAIO-val van dolgunk, aminek ha megszokjuk az apró hibáit, hűséges társunk lehet a munkában és szórakozásban egyaránt. Már csak egy kérdés merül fel: megér ez a gép 480.000 Ft-ot?????

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr525453001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása