Sony Xperia V - Fürödj a telóddal!

Megjelent: 2013.06.21. 23:21
Írta: colorcam

Nagy örömmel kezdtem el tesztelni a Sony vízálló telefonját, a Sony Xperia V-t. A legnagyobb gond az egésszel, hogy valamiért a Sony nem akarja Magyarországon értékesíteni ezt a készüléket. Az okot nem tudom, de véleményem szerint mindenképp színes eleme lenne a telefonszolgáltatók amúgy is szerteágazó portfóliójának egy ilyen szép víz- és porálló telefon.

xperia-z-durability-water-resistance-1240x824-87a352114f26128dffe9e44b5a6d4cd8.jpg

A próbadarab egy nagyon egyszerű, de mégis design-os tokban került hozzám. A doboz tartalmazott egy USB töltőt, egy elég jó kvalitású fülhallgatót és persze a hozzá tartozó „fülpárnákat”.

A mobil első ránézésre kiváló anyagokból van összerakva, és a formatervezés is kifogástalan. Nekem különösen tetszett a hátlap íves formája, mely rögtön magára vonzza a tekintetet. Az összeszerelésre sem lehet panaszunk, hiszen használatkor semmi nyikkanás, recsegés nem tapasztalható.

xperiaV03_zpsc8c8da94.jpg

 

A kijelzőként ezúttal 4,3 hüvelykes panelt kapunk, konkrétan egy LED megvilágítású, multi-touch TFT-t, amely már a második generációs Mobile Bravia Engine-el rendelkezik. A felbontás 720p HD. A kijelző megvilágítása nem olyan jó, mint a Sony Xperia P-nek, de semmi kivetnivalót nem találtam benne. Hátránynak max annyit tudok leírni, hogy nem IPS a kijelző, hanem AMOLED, ami leginkább az oldalsó betekintési szögeknél szembetűnő, hogy a fekete lehetne feketébb. A fehér azonban ennél a telónál is olyan, mint a Colgate mosoly!

A hátlapot egy nagyon elegáns keret választja el a kijelzőtől, és ezen helyezkednek el a csatlakozók és a gombok.  Jobb oldalt a bekapcsoló gomb és a hangerőszabályzó van, bal oldalon pedig egy dokkolóhoz való érintkezőt, valamint a micro USB is ide került. A tetején a szokásos 3,5 mm jack dugót találjuk. Alulról hiányoznak a gombok, ez nem véletlen, az Xperia V a rendszerbe integrált érintőgombokat használja, tehát a képernyőn érhetők el a menü, a vissza és az alkalmazásváltó billentyűk. Ez pont egy olyan megoldás a Sony-tól, ami nem mindenkinek tetszik, de nálam nem rontja le az eddigi pozitív összképet.

sony-xperia-j.jpgA Qualcomm MSM8960-as chipben egy kétmagos, magonként 1,5 GHz-en működő Krait (Snapdragon S4) processzor dübörög, ami bőven elég az új Android 4.1.2 rendszer futtatására, sőt sok estében a telefonban lévő erőforrás túlszárnyal egy-egy újabb kiadású mobilkészüléket is. A fent említett processzor és az 1 GB memória mellett 8 gigabájt beépített tárhely található, amiből 2 gigabájt használható fel programok telepítésére, microSD-t nem ad a gyártó, viszont akár a 32 gigásakat is támogatja.

Adatkapcsolatok terén minden támogatott, amit csak kérhetünk. Van GSM, 3G és LTE modul, kétcsatornás Wi-Fi, DLNA, Wi-Fi direct és Hotspot, de Bluetooth 4.0, MHL microUSB és NFC is megtalálható a Sony Xperia V-ben. Ezenkívül van OTG-támogatás is tehát rácsatlakoztató egér, billentyűzet, pendrive.
A hátlapi kamerának 13 megapixeles felbontása van, ami nagyon szép képeket tud csinálni.  Sok egyéb kiegészítő funkció is megtalálható a telefonban: HDR, arcfelismerés, fénymérési mód, emellett sorozat fotó és panorámakép, témák és intelligens üzemmód.

Zene tekintetében ismét nem csalódtam. Már az előző tesztemben szereplő Sony Tablet S-nél is kiemelkedő volt a hangzás, és ez most sem változott. A beépített zenelejátszó mindent tud, amit elvárható, bár azt nem értem, hogy a hozzáadott fülesen miért nem lehet a számokat váltani, hangerőt állítani. Ez utazás közben nagyon idegesítő volt számomra. Folyamatosan elő kellett vennem a telót, ha állítani akartam a hangerőn vagy számot akartam váltani.

Az akkumulátor teljesítményét én átlagosnak találtam. Kb. egy napig bírta normál használat mellet, ami nem is kevés, de nem is kiemelkedő.

samsung-galaxy-fame-specification-417x400_1.jpg

Összegzésként magáról a telefonról nem sok negatívumot tudok elmondani, max azokat az idegesítő Andorid dolgokat, amiket egyszerűen én nem tudok megszokni, de ez semmiképp sem a telefon hibája. A Sony Xperia V egy nagyon jól eltalált és szépen megtervezett telefon, ami akadásmentes működést biztosít bárkinek a napi használat során. Az külön kiemelendő sajátsága, hogy por- és vízálló. Az utóbbi tulajdonságát otthon a fürdőkádban teszteltem is, és tökéletesen vette az akadályt. 1 méter mélységig és 30 percig tudja ezt teljesíteni a certifikáció alapján.

Próbáltam utánajárni, mi az oka annak, hogy ez a telefon nálunk nem kerül értékesítésre, de semmi konkrét információt nem találtam. Mindenesetre bízom benne, hogy a jövőben ez az ok, bármi is legyen, meg fog oldódni, és talán a következő Sony Xperia V már elérhető lesz számunkra is. Lenne rá kereslet!

Xperia-V_water.jpg

A teszt nem jöhetett volna létre a VIP-phone segítsége nélkül! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr295372901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gerberus 2013.06.23. 00:55:49

Lehet kapni, csak nem hivatalos importőrtől.

gerberus 2013.06.23. 00:57:48

Amúgy nyilván a drágább és hasonló kondíciójú Xperia Z esélyeit akarták növelni vele, amit valóban nemzetközi forgalmazásra szántak.

Langyos Takony 2013.06.23. 10:00:18

Húú baaz..

'Hátránynak max annyit tudok leírni, hogy nem IPS a kijelző, hanem AMOLED, ami leginkább az oldalsó betekintési szögeknél szembetűnő, valamint hogy a fekete lehetne feketébb'

AMOLEDs provide true black because in this technology, each pixels produce its own light(unlike LCDs,in which a single lightsource illuminates the entire screen). And when black is needed to be produced,that individual pixel is completely shut down,thus zero light is emitted.
süti beállítások módosítása