Samsung Series 9 S27B970D monitor – Felsőkategóriásnak álcázva

Megjelent: 2013.05.28. 14:04
Írta: colorcam

Ha a Series 9 feliratot látjuk, már gondolhatjuk, hogy nem egy egyszerű belépő kategóriás monitorral van dolgunk. A hozzánk érkezett Samsung 27 colos készülék, a fotósok, grafikusok és vágók szívébe próbálja belopni magát. A Samsung PLS panellel támad, azonban ez koránt sem elég az üdvösséghez.

Samsung-SB970-Monitor-6.jpg

Külsőre ötös

Előhámozva a kartondobozból, szépen kirajzolódik a monitor formája. Sehol sem túl vastag, szép ívek, lekerekített formák. Erős talp, melynek vaskos alsó része rejti a csatlakozókat.  DisplayPort, DVI, HDMI, USB upstream és a jó öreg tápegység csatlakozója található itt. A talpból kiemelkedő mutatós állvánnyal, nem csak nekem volt problémám a teszt során. Sajnos minden mintha betonba lenne öntve. Egyedül a monitor magassága szabályozható, ezen kívül szinte semmi. Ha oldalra szeretnénk forgatni a méretes kijelzőt, akkor ezt a talppal együtt kell megtennünk. Portré módról ne is álmodjunk.

A kijelzőre került fényes üveget én szeretem, bár tudom, hogy a legtöbben ellene vannak az őket zavaró tükröződések miatt. Nekem többet tesz a designhoz, mint amennyit elvesz a gyakorlati használhatóságból.

Működés közben

A monitor (WQHD 2560x1440) egyébként kiválóan használható, nagyszerű rajta dolgozni. A IPS technológiához hasonlatos PLS-ről sok a vita, senki se tudja megmondani, hogy mi az a plusz amivel többet tud a konkurensnél, vagy fordítva. Mindenesetre még a szakavatottabb szemek sem fognak különbséget észrevenni. Tény viszont, hogy a harcban nem a Sony áll a nyertes oldalon.

A kijelző menüjében többféle színtér közül választhatunk, én sRGB-ben kezdtem hozzá a munkáhozt. Aki azonban biztosra akar menni, használhatja a mellékelt kalibráló programot is, mely a Natural Color Expertre névre hallgat. Az S27B970D természetesen gyárilag kalibráltan érkezik standard és sRGB módban is, így ha nincs a közelünkben koloriméter, akkor sem kell megijednünk. A színek szépek, a betekintési szögek vizsgálata során sem lehet torzulást tapasztalni.

IMG-7586-1.jpg

Menü

Mivel nálam a kijelző a legalsó pozícióban helyezkedett el az állványon, így meglehetősen nehéz volt elérni a menü gombokat. A körülményes tapogatást elkerülendő, mindig feljebb kellett csúsztatnom a monitort, ami egy idő után meglehetősen idegesítővé vált. Az állványra helyezett érintőgombok nagyon divatosak, de kevésbé használhatóak megfelelően. Azt gondolom, az emberek még mindig szívesebben nyomkodnak kitapintható dolgokat, mint, hogy mindent érintéssel vezéreljenek (bár tudom e felé tart a jövő). A menü egyébként nagy hasonlóságot mutat a kategória más versenyzőivel, így ha már volt szerencsénk nem túl régi Samsung modellhez, nem jelent gondot a navigálás. Egyébként sem.

332013.samsung-s27b970d.jpg

Ítélet

Bár a Samsung Series 9 kijelzője munka során minden elvárásomnak megfelelt, tekintve az élethű színeket, a megfelelő kontrasztot, fényerőt és a kalibrálhatóságot, mégis a legevidensebb dologban bukott meg. A koreai gyártó túlságosan a desingra helyezi a hangsúlyt, miközben megfeledkezik arról, hogy egy ilyen kaliberű készüléket nem azért vesz a felhasználó, hogy a szobában kiállítva gyönyörködjön benne. Sokkal fontosabb, hogy használható legyen és megfeleljen a megcélzott vásárlóközeg elvárásainak. Nagy butaság volt, hogy a kijelző nem forgatható és az is, hogy egy olyan monitort melyet sok esetben a fotósok vásárolnak, nem lehet portrémódba forgatni. A borsos árért az az érzésem inkább a külcsínyt kapjuk, mint sem a profikat szolgáló logikus megoldásokat.

18284_monitorserie9-660x350.jpg

Kijelző

  • 27" / 68 cm(16:9) képernyő méret
  • PLS LED típus
  • 285 cd/m² (High Bright Mode) 220 cd/m² (Standard Mode)
  • Mega ∞ DCR (Statikus 1000:1) on High Bright / Cinema Mode
  • 2560 x 1440 (Wide Quad-HD) Resolution
  • 5 ms (Gray-to-gray) válaszidő
  • 178° / 178° látószög (Horizontális / Vertikális)
  • 16,7 M Colors Support

Interfész

  • HDMI elérhető (1,4 Ver) x 1
  • Dual Link DVI elérhető x 1
  • Display Port elérhető (1,1 ver) x 1
  • Beépített hangszóró 7 Watt x 2 ch
  • USB Hub elérhető(Ver 2.0 1 Up, 2 Down)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr705320650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása