Panasonic DMC-SZ9 - Kisegér

Megjelent: 2013.04.22. 12:17
Írta: colorcam

A Panasonic egy olyan kis ékszerdobozt dobott piacra, melyikről elmondható, hogy- minden zsebbe bele fér. Kicsi, okos, karcsú, no meg a  ma  trendi  új hullámos  WI-FI–s kamera.  Kézre esik minden, semmi  nincs túlbonyolítva  rajta. Olyan kis szerkezet, amelyet a belső zsebből,  vagy retikülből a --- kapás,lövés,gól --- szerűen lehet használni.  Rengeteg automatizmus támogatja a mindennapi alkalmakra a jó felvételek sikerét.

SZ9k_front.jpg

Távvezérelt exponálás, WEB műveletek (Wi-Fi) böngészés, megosztás

A gépet kétségtelenül nem a szumó birkózók tenyerébe ajánlanám, inkább a kecses pillangókisasszony kezébe. De átlag normál halandó még éppen ceruzafaragó nélkül kezelheti ujjaival a masinát. A miniatürizálás és az ergonómia határmezsgyéjén dolgoztak a tervezők.

Panasonic Lumix DMC-SZ9 back.jpg

A gép frontoldalán a LUMIX felirat, a vaku a segédfény és a nagy kerek takaró zárszerkezettel ellátott komoly lencserendszer húzódik meg. A gép 16 MP-es CMOS szenzorára a nagyobb tyúkszem nagyságú objektív fantasztikus tű éles képeket vetít. A Leica objektív nagy 10x-es optikai átfogását még elektronikus szervo is segíti 20x-ra feltuningolni.  Alapból, 25-ös kisfilmes méretnek megfelelő nagylátószöggel indul és 250-es optikai tele átfogással dolgozik a gép. Mindezt a Panánál ismert standard képstabilizátorral látták el. A felső oldalon a két rés a sztereo mikrofont rejti. A videókat kiváló minőségű Dolby® Digital sztereó hangfelvétel kíséri, valósághű hangot adva a mozgóképekhez.

A bekapcsolás a képernyőhöz közeli oldalon a lehúzott él peremén található. Az expó gomb gallérja a zoommolást végzi. Videót a piros gomb engedélyezi. A hátoldalt egy 3 colos jó felbontású kijelző uralja, éppen hogy helyt kapnak a minimalizált kezelő egységek.

gep1.jpg

A MODE gomb az üzemmódok gyors navigációját kezeli. Az Ai választás teljes automata üzemmódot állít be. A fényképezőgép egyéni beállításokat tesz lehetővé. A festő paletta a színtónusokat, effekteket engedélyezi. Itt állítható a panoráma üzemmód és az SCN, amely 14 jelenetekhez optimalizálja az expozíciókat. Még 3D funkció is választható. A képernyős navigációhoz a „nagy mélytányér" alakú négy irányban nyomogatható tárcsával  közlekedhetünk. A kiválasztás a tárcsa közepén lévő nyugtázó gombbal történik. A MODE mellet a keretben lévő balra mutató telt háromszög a felvételek visszajátszását indítja, navigálás a korábbi tárcsa segítségével történik. A kis  tárcsa fő funkciójában  fönt az expozíció kompenzálás, jobbra a vaku, lent a makro, balra az időzítések beállítását támogatja. A középső gomb alapban a MENÜ gomb, SCN, Felvétel, Video, Setup, és WIFI beállításokat tesz lehetővé. Minden egyes fő ponthoz további al-menükhöz érve a képarányok, felbontás stb. kezelhető. Az AF kiválasztás 23 területről, spot, 1 pontos, arc felismerő, követő üzemmódokat is ismer. A Disp. gombbal a kijelzőn állapot megjelenítést lehet változtatni. A Q. Menu / Kuka szimbólum is multifunkciós. Az első feladatkörben a gyors beállítások kezelhetők, a kuka a törléseket indítja és ebben is részt vesz a tárcsa ill. a középső, nyugtázó gomb. A tájékozódás és kezelés gyakorlottaknak hamar elsajátítható, a kezdők számára, több napot igényelhet, helyzetektől függően. Ha igazán bele akarnak mélyedni jó pár óra unalom űzést tesz lehetővé, amíg eljutnak a  „mindentudás” szintjére !

Az első kattintgatásokat az Ai üzemmel javaslom kezdeni. Siker biztosított. A pici gép komoly sorozatvető is. A nagy sebességű digitális jelkimeneti technológiának köszönhetően a sorozatfelvétel 5 képkocka/mp sebességű, mely folyamatos autofókusz és mechanikus zár alkalmazása mellett értendő. Lehetőség van 10 képkocka/mp sebesség elérésére is gyors sorozatfotó módban. Vakuval is készíthető sorozatfelvétel.

image01.jpg

A rengeteg szoftveres kreatív opció a kép és a videó készítéseket is támogatja. Alkalmas hatásos panorámakép készítésre is. A 7,5 cm-es  kijelző élénk, eleven képeket ad vissza. A vékonyka  akkumulátor Wi-Fi nélkül   cca 200-250 képet biztosít. Töltése a készülékhez csatlakoztatott kábellel adapter trafón keresztül gyorsan megoldható. Videó üzemmódja full HD képes 1920x1080-as felbontással. Az SZ-9-es a Wi-Fi–n keresztül androidos kapcsolattal okos telefonról vezérelhető. Minden felhő-kapcsolatos világba bevethető, megosztható azonnal a családról, kirándulásról, buliról gyártott képi információ.

2v82vsx_1.jpg

Ez egy olyan gép, ami idővel bárki kezében szelíd, engedelmes jószággá változik, legyen az gyerek, vagy  „Grossmutter”, irodalom tanár vagy kazánkovács. Ez a kis kütyü igazi családtag a műszaki tudásával, elegáns megjelenésével és biztos képalkotásával. Ehhez egy kellemes ár/teljesítmény arány tartozik. Nyugodtan ajánlható kor és szaktudásra való tekintet nélkül a mindennapok eseményeinek megörökítésére. Itt a várva várt napsütés! Az ingzsebből nem hiányozhat a Panasonic SZ9-es!

 Várkonyi István

 

P1050074.JPG

P1050085.JPG

P1050088.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr255235670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása