Samsung NX1000 - Kicsi, könnyű, izgalmas

Megjelent: 2013.03.02. 22:30
Írta: colorcam

A Samsung is az új belépők kategóriájában harcol és próbál nevet csinálni a fényképezőgépek ringjében. Az NX 1000-es a MILC-ek ligájában sportol. Samsung is él az elektronikus képfeldolgozási trükkök sorával. Nem is sikertelenül. A Samsung a részegység beszállítók közül érkezik. A dél-koreai mammut, hatalmas konszern, sok iparágban dobogós. Óriási hajógyárai, kikötői technológiák mellett az elektronika területén főleg a képmegjelenítésben áll az élen.

42031-samsung-nx1000-picture-large.jpg

Nem titok, hogy sok EVF, képmegjelenítő display, az OLED technika sok gyártónál a Samsungtól származik.  A TV technikában elvitathatatlan az első helyezett pozíciója. Ők is megtalálták az „üveges” partnerüket. Míg a Sony a Zeiss-el házasodott,  a Panasonic a Leica mellet tette le a voksot, a  Samsung is kiváló társat választott a német Schneider-Kreutznach „személyében”. A híres B+W szűrőket is a SK készíti. Szóval mindenki elkelt és táncra -- akarom mondani --  ringbe perdült társával a nagy képvarázslók piacán. A gép többféle divatszínben kerül forgalomba.

Gép a kézbe

Azonnal bele simul. Egyszerű felépítés és használat jellemzi. Az NX 1000 sokban hasonlít nagyobb testvérére az NX 210-re. Az NX1000 ugyanaz a 20 megapixeles APS-C CMOS képérzékelővel épült,  mint a NX210 és a kínálat csúcsát képviselő NX20. Az NX1000 is szögletes, kemény élű design-el rendelkezik. Viszont kissé kerekebb és kevésbé markáns. Az első benyomások a NX1000 kézbe vételével pozitívak. Az NX1000-t  a funkcionális megjelenés, éles peremek, jó fogású hajlított markolat jellemzi. Ismét nincs kereső, vagy a beépített pop-up flash, azaz  felugró vaku.

A beépített vaku helyett a felilleszthető  (SEF-15A) tartozékként ontja a fényt, igény szerint. Az NX1000-en úgynevezett intelligens vaku papucs (jelenleg a SEF-42A, SEF-20A és SEF-15A modellek) és egyéb kiegészítők, mint például a korábban említett EVF és a GPS-készülék (GPS10) csatlakoztathatóak. Az NX 1000 nem komplikálja túl az életet. Az elődök bevált műszaki tartalmát megtartva, remek budget géppé alakították. Alapban egy 20-50-es 1:3,5-5,6-os lencsével érkezett. Ezzel teszteltük.

cmera-profissional-samsung-nx1000-203mp-wifi-smart-camera_MLB-F-3746653410_012013.jpg

 Kezelését  logikus,  célra törő egyszerűség jellemzi

A gépen jobbra felül nagy exponáló gombot gallérként veszi körül az újjal jól kézre álló bekapcsoló karocska. Jobbra a szélen, egy síkban a fedél lemezzel az üzemmód választó tárcsa található. A PASM után egy i funkcióval a képernyő alsó szalagjában minden aktuális információt kijelez a gép. A fényképezőgép sziluettben csillag jelzés érdekes keretekbe, helyezi el az aktuális képet illetve speciális effektekre helyezhetjük a képet. Ez inkább jópofa bohózat okos telefonra küldve. Az SCN felirattal, panoráma, éjszakai, tájkép, portré, gyerekek, sport, makro, szöveg, nap felkelte, naplemente ellenfény, tűzijáték, vízpart/hó, speciálisan optimalizált,  előválasztott jelenetei állíthatók be. A fényképezési funkció  alapbeállítások, a videó és a visszajátszás üzemmódok. A szokásos kiválasztása Program, Rekesz előválasztás, Zársebesség előválasztás és manuális állnak a tapasztaltabb fotósok, és minél több kezdőbarát motívumprogram, Smart Auto és az emberekről, tájakról és közeli makrózott tárgyakról. Ez sokkal intuitívabb, mint a hagyományos expozíció-vezérlési program. A gyakorlatban a Smart Auto rendszer nagyon jól működik. Nyilvánvaló, hogy nem minden helyzetben  optimális, de legtöbb alkalmazásban kezdőknek nagy sikerélményt nyújt. Ez lehetővé teszi a kevésbé tapasztalt fotós számára, hogy  könnyedén készítsen jól exponált, éles képeket.

Videózást a  kamera  állásra kapcsolással érjük el. Aktiválása a hátoldali piros gombbal történik. Az NX1000 rögzítésére nagyfelbontású Full HD 1080p és 720p 1280x720 1920x1080 filmeket a 16:9 képarány és a szabványos VGA 640x480 vagy 320x260 filmeket a 4:3 képarány, mindegyik a H.264 formátumban 30 képkocka másodpercenként képes készíteni. Van még egy új filmes 1920x810 pixel, 24fps mód is.

Megosztására a Wi Fi és Smart állások szolgálnak (smart link ) vezeték nélküli adat- forgalmazásra. A beépített Wi-Fi, egy sor lehetőséget kínál. A felhasználók e-mailben a képeket, feltölthetik közvetlenül a Facebook, Picasa, Photobucket és a YouTube,-ra, vagy azonnal másolhatja egy otthoni PC-n keresztül Auto Backupra. Samsung AllShare Play és a Microsoft SkyDrive felhő szolgáltatások ingyenes tárhelyet biztosí-tanak, bárki számára  elérhető fiókként.  MobileLink lehetővé teszi, hogy közvetlenül küldhet képeket egy kompatibilis okostelefonra vagy tabletre. Végül TV Link helyette-síti a fizikai HDMI kapcsolatot,  fotók, videók lejátszására.

img_nx1000_07_4153.jpgCsatlakozások a jobb oldalon  egy műanyag borítás alatt találhatóak.   A fedél mögött otthont kap  egy HDMI port a NX1000 egy HD televízió vagy monitor, egy USB port alkalmazás.  Az utóbbi port használható, mint egy távoli foglalat használható az új SR2NX02 távoli kioldásához. Az előlapon a Samsung NX1000 egy kis fókusz-segédfény és önkioldó lámpa, objektív kioldógombot, a fém NX bajonett. Alján található a  megosztott SD / SDHC / SDXC memóriakártya nyílás és az akkumulátor rekesz védett, műanyag zárható fedéllel. Táplálását  a BP1030B (1030mAh) akkumulátor biztosítja, akár 320 felvétellel a CIPA tesztelési szabvány szerint. A fényképezőgép alján egy fém állványmenet.

Az NX1000  hátoldalán találunk egy 3-hüvelykes, 921 ezer képpontos hátsó LCD képernyőt. Az LCD egysége még mindig nagyon látványos, tökéletesen használható még a legvilágosabb napfény feltételek mellett is. Hasznos új kijelzés rajta az új NX1000 kettős tengelyű szintező, amely  segít a horizontális és a vertikális orientáció beállításához. Jobbra az LCD- től egy ismerős kerek többfunkciós navigációs mező felett és alatt két-két jól ismert szimbólumú gomb található. Felettük, felül a nagyon ügyesen elhelyezett gomb az azonnali videofelvételt indítja.

16by9CropNX1000_T1_W-580-90.JPG

A Menü gomb alkalmazása

Az  NX1000 főmenü rendszere logikus. Az öt fő menü - Kamera, Movie, Custom, Beállítások és GPS. Menüpontonként egy  sor horizontális ikonok segít kiválasztani a beállításokat. 

Az Fn funkció, a  gyors és könnyű hozzáférést biztosít szinte minden a legfontosabb fényképezőgép beállításhoz,  (16 összesen) ezen keresztül érhető el a Smart Panel. Ez egy intuitív grafikus felület, amely lehetővé teszi, hogy  ezen mozogva  válassza ki a fõ kamera beállításokat  az LCD képernyőn, a navigációs kerék és / vagy a zársebesség tárcsa segítségével.

A navigációs keréktárcsa   négy irányban különféle alkalmazást indít. Végighalad a különböző megjelenítési módok az LCD képernyőn, automatikus élességállítás módban az ISO és Self-timer/Drive, igazán hozzáférhet a legtöbb NX1000 kulcsfontosságú beállításokhoz. A kiválasztott módok az OK belső gombbal aktiválhatóak. Alul balra a visszajátszás, jobbra a törlés gomb látható. A Visszajátszás gombbal kiválasztott képeknél a  navigációs kerék segít megfelelő kép kiválasztásában.

AF rendszer

Az NX 1000 a kompaktoknál általánosan alkalmazott kontraszt AF rendszert választotta. Ez a döntés nem eredményezett lassú és kiszámíthatatlan AF–et, éppen ellenkezőleg. A Samsung által az NX1000-ben összpontosította a sebességet egy par a legtöbb DSLR ben alkalmazott  autofókusz algoritmussal, amely pontos automatikus élességállítást, mindössze 100 ms alatt teljesít. Különösen hatásos a  középső AF-pont, amely  négy különböző méret-ben állítható. Négy AF mező mód van a kínálatban, köztük Selection AF választható fókusz-mezőt, Multi AF, Arcfelismerés, és a Self-Portrait követés, az egyszeri, folyamatos és kézi AF módok állnak rendelkezésre. Kézi élességállítás segíti a "kibővített kijelző" funkciót.  Mérési lehetőségek közé tartozik a Multi, középre súlyozott és szpot, míg az ISO tartományban fut 100-12,800.  Jelenleg 7 fehéregyensúly  ( AWB ) beállításokkal, valamint automatikus és egyedi beállítá-sokkal rendelkezik a gép. Pontos színhőmérsékletre a Kelvin értéket lehet beállítani. Picture Wizard beállítások  is igénybe vehetők az egyéni beállítások mellett.

Sorozatfelvételek készítésére alkalmas a gép. A Samsung NX1000  8 képkockát készít másodpercenként. 8 RAW-képekben, de új sorozat felvételhez sokáig kell várni amíg a ka-mera feldolgozza és tárolja. Ez annyira lassú a RAW-formátumú képeknél, hogy a képernyőn megjelenő folyamatjelző sáv jelzi, hol tart a rögzítés.

A kész képek visszanézése  a Samsung NX1000-en  meglehetősen jó választási lehetőségeket kínál. Azonnal lapozhatunk a képekben, nézet miniatűrök (40 kép ugyanabban az időben), nagyítás és kicsinyítés akár 14.2x nagyítás, nézet diavetítések, törlés és védelmi beállítások ill. a nyomtatás mód választható. 

A fényképek szerkesztése sok opciót kínál. Számos különböző módosítás végezhető a képeken. Az  elkészített fotón, beleértve a vörösszem csökkentés, háttérvilágítás, a fotó stílus, átméretezés, forgatás, arc retusálás és alkalmazza az intelligens szűrőket is. A DISP gomb átvált részletes beállítási információkkal, kapcsolatos minden kép ki-és bekapcsolással, mint például az ISO minősítés és blende / záridő, valamint  RGBY hisztogram is elérhető vele.

New-Samsung-NX1000-screen-1024x576.jpg

A csúcs kompaktokban és MILC-ekben új iparágakkal nyomulnak be. Megkezdődött az alapfunkciót felülbírálása. Azaz eljutunk oda, hogy a fő funkció helyett a kommunikációs világ döntően szól bele az alapfunkcióba. A telefonnal ugyan lehet telefonálni, az autóval – ha az utak megengedik - lehet közlekedni, fényképezni is lehet—de az extrák özönlik el az alapfunkciókat. A képek gyors ide-oda küldése, megosztása felcsiholja a felhőtárak kapuit. Gyorsan a barrikádokra, Facebok, You Tube, lényeg – ott kell tülekedni, nyomulni, lényeg ”én már ott vagyok”.  Cirkusz kell a népnek — és ezt ki is kell szolgálni.  A sok extra már magától értetődő alapfunkciónak tekinti, hogy a kép jó és betolakodik, rátelepszik az információtechnika a  WIFI világgal GPS-el a fényképezésbe. Az új hullámok itt fodrozódnak szemünk előtt. Ez csak a kezdet. Pár év alatt szinte minden kategóriában végig fog söpörni ez az informatikai cunami. Jó példa erre a Samsung  NX1000 is.

2012-New-Samsung-NX1000-Price-and-Review.jpg
Összegzés:

A gép alapvetően jó képeket készít. Átlag igények kielégítésére teljesen alkalmas, könnyű, jó fogású gép. Sorozatfelvétele gyors, de lassú a feldolgozása. A Samsung egész sor objektívvel rendelkezik már, így az  MILC kategóriában is. Egy ötletes kis gépet kapunk az alap objektivvel. Az újhullámos WIFI világ jeles kis képviselője a Samsung NX 1000-es.  A Samsung  otthoni TV  'IMAGING' világba tökéletesen illeszkedő láncszem. Egyszerűen használható, családbarát masina.

Várkonyi István

A gépet köszönjük a SAMSUNG-nak!

 tab2.jpg

SAM_0030 2.JPG

SAM_0027.JPG

SAM_0043.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr335113699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása