Akcióban a kamera - Contour+ 2

Megjelent: 2013.02.25. 16:33

Hatalmas piaca lett egyik évről a másikra ezeknek a kis micsodáknak. Már minden osztrák hülye gyerek fején minimum kettő van, mikor részegen kibotorkál a hüttéből, hogy toljon egy szaltót. És a legjobb az egészben, hogy a képminőségén és a felvételi módon kívül semmi nem változott a régi videokamerás korszakhoz képest.

ROAM2BeautyViewBlue-e1353007240933.jpg

Értékelhetetlen felvételek készülnek olyan dolgokról, amit maximum az élvez aki éppen csinálja. Lehet vele sokkolni a család többi tagját és mindenkit, aki szereti nézni ahogy a fater sít oktat 4 órán keresztül vágatlanul. Már megint gonosz vagyok… Nah de guruljunk át a lényegre. Igazából, aki vesz egy ilyen mütyit az több mint valószínű a GoPro mellett fogja letenni a voksát. Annyi pénzt költenek marketingre, hogy a múltkor otthon fürdésnél kinyitottam a kád csapját és abból GoPro kezdett el folyni. Pedig a Sony a Drift és a mai tesztünk főhőse a Contour is jelen van ezen a piacon és toporzékolva próbálkozik elérni valami maradandót.

7-large.jpg

Tehát Contour. A csúcsmodelljéhez volt szerencsém, ami Full HD-ben vesz és a papírforma szerint 170 fokos látó szöge van, lézeres vízszintezővel látták el, meg brútuszon kommunikál a telefonoddal és van hozzá egy rakás izé is, amivel fel lehet szerelni mindenhova. Első ránézésre, meg a leírtak alapján alig vártam, hogy kipróbáljam. És amíg nem próbáltam ki megvoltam győződve arról, hogy ez lesz az új kedvenc kis kamerám. Egészen addig, amíg ki nem próbáltam…

Ez a bluetooth-os kommunikációs dolog volt az első, amin felkaptam a vizet… Miért? Lassú és ócska a képminősége. Miért nem Wifi? Mást nem tudok felhozni példának, mint a Canon EOS 6D-t, de ott legalább működött… mindegy, amire kellett úgy ahogy lehetett használni. A következő problémám a kamera gyorsasága volt úgy teljes egészében. Snowboard versenyt próbáltam vele filmezni, de a bekapcsoló gomb eltolása (igen mert ilyen debil biztosra van megoldva a cucc, hogy két mód van a kamerán: a bekapcsolva és felvétel és a kikapcsolva, amit egy ordas csuszkával lehet változtatni) és a felvétel elindulása között annyi idő telt el, hogy az ugrások fele mindig lemaradt… A metódus a következő volt. Hallottam, hogy Bekre Pál a következő. Én bekapcsoltam a kamerát,  Palika nekilódult az ugratónak, csúszik-csúszik,  elrugaszkodik és elkezdi a trükköt.  A trükk felénél a drága Contour rájön, hogy igen azért lett eltolva a pöcök, mert Palika élete trükkjét fel kéne venni. Este sűrűn anyázok, hogy Bekre művész úr ugrásából annyi van meg, hogy semennyi… Itt döntöttem el, hogy nem lesz a kedvencem. Hogy dicsérjem is a gépet, borzasztóan jók a hozzá kapható kütyük (kivéve a sisakpánt). A vízhatlan tok valami etalon. Nagyon szép, tökéletesen funkcionál, és a zárópöckénél nincs az az érzésed, mint a GoPronál, hogy folyton letöröd… a sisak rögzítő cucc brutális, egy atomháború sem robbantaná le a helyéről a cuccot. Oda nem tudtad csak felszerelni ahova nem akartad (Főleg ha van nálad 4 tekercs ducktape mert akkor tényleg mindenhova).

contour-plus2-camera-embarquee.jpg

A másik nagy előnye a Contournak, hogy a GoProval ellentétben ezt nem kell folyton a tokban tartani. Annyira masszív kis vázat kapott, hogy bírja a strapát, egyedül a teljes eláztatástól kell óvni, különben megállja a helyét, ellenben a konkurenciával, amit már a lepkefing ellen is tokba kell tenni.

Bármennyire töröm az agyam, ismét csak negatívum jut az eszembe, például a képminőség. Igen full HD nagyon szuper, de lassan nagyfaterom komposztálója is képes full HD-ban videót rögzíteni, de az, hogy a kollégáknak miért kellett a kalibrálásnál rákönyökölni a sharpen gombra, azt egyszerűen nem értem. Annyira mesterségesen élesnek hat a kép, hogy már zavaró és visszahúzni belőle igen körülményes. Persze a GoPronak sem olyan meseszép a képe, mint a promo videóin, (sőt az egy jó bő pár hét színezés eredménye) de az legalább semleges képvilág amit könnyen lehet ide oda huzigálni utómunkánál.

contour-picatinny-mount-2_79444.jpg

Összegezzünk. Nem rossz az elképzelés, nem rossz a kivitelezés, de egy pár megkérdőjelezhetően hasznos izétől eltekintve… Kérem szépen kevesebb, mint 5000 Ft-al olcsóbb mint a GoPro Black Edition! De komolyan, de most tényleg… Ha nagyobb lenne a differencia azt mondom, hogy oké próbálják ki mindkettőt, kinek melyik a szimpatikusabb. Ha jóval kedvezőbb áron lenne, még azt is megkockáztatom, hogy ajánlom mint opciót a Go- helyett, de így?? Ennek semmi értelme… Ahogy fent is említettem, nem rossz gép, hibája többek között a túl éles kép, a kicsi látószög (nem ez tuti, hogy nem 170 fok) és a lassúság… Előnye az anyag felhasználás, a lézer, a forgatható látószög és két fajta beállítás közti gyors állíthatóság. És végül egy felhívás az akciókamera gyártóknak. Most hogy meg van a Full HD és a 4K-s felbontás, kérlek foglalkozzatok azzal hogy olyan kiegészítőket gyártotok ami kiszűri a rázkódást!!!! Arra van szükség, arra van igény!!! Meg az ingyen sörre de az más tészta…

A tesztkészüléket a Myactioncam biztosította! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr175101768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása