Xperia T - James Bond ezt választotta

Megjelent: 2013.02.07. 23:29
Írta: colorcam

A telefonválasztás nálam mindig a két piacvezető gyártóra korlátozódott.Őrületes sztereotípiákat szem előtt tartva csak az Apple és a Samsung éppen aktuális csúcskategóriás készülékeit versenyeztettem egymással; a Sony gyártson walkmant meg televíziót, az LG mosógépet, Blackberryt vegyen az, aki könyvet akar írni a telefonján, a 2006-ban előbukkanó HTC-ben pedig alapból nem hiszek, majd 10 év múlva térjünk vissza rá.

Sony-Xperia-T.jpg



Hogy az imént okozott sokkból felucsódjon a kedves Olvasó, be kell vallanom, hogy pont az előbb elhangzottak miatt vártam, hogy tesztünk alanya, a Sony (igen, már csak Sony, kb. egy éve a tulajdonukba került az egész cég, ami az új Sony Mobile Communications nevet kapta) Xperia T LT30p a kezembe kerüljön. Tudjátok, ez az a telefon, ami az új James Bond filmben feltűnik Daniel Craig kezében.

Azoknak, akik fittyet hánynak a tesztekre illetve technikai specifikációkra, csupán a 007-es ügynök szerepében szeretnék kicsit érezni magukat, a Sony ultra-exkluzív Skyfall csomagolásban rejtette el a készüléket, amire a biztonság kedvéért még azt is ráírták, hogy USED BY JAMES BOND, érted.


Gyorsan szaladjunk végig a készülék főbb technikai tulajdonságain:

- 129,4 mm hosszú x 67,3 mm széles x 9,4 mm vastag, 139 gramm súlyú
- 4.6"-os HD kijelző Mobile BRAVIA Engine-nel (ez épphogy kisebb a
- 4.8"-os Galaxy S III kijelzőjétől, és 0.6 collal, azaz 1.5 centivel
  nagyobb az iPhone 5 kijelzőjétől)
- 13 megapixeles, Full HD-ban rögzítő hátlapi kamera, és 720p-ben
  rögzítő előlapi kamera
- 1.5 Ghz kétmagos processzor
- 1 GB ram
- 1850 mAh akkumulátor (a hasonló méretű kijelzővel rendelkező Galaxy
  S III akksija 2100 mAh)
- NFC támogatottság
- Android 4.0.4. Ice Cream Sandwich operációs rendszer

 

 

Kézben tartva

Kezdjük azzal, hogy jó nagy ez a telefon. Ezzel természetesen az én ízlésemmel teljesen szembemenő mai okostelefon trendeknek (akkora kijelző, hogy mappában kell hordani lassan a telefont) tökéletesen megfelel, így a legtöbb embernek valószínűleg tetszeni fog. Ehhez a mérethez vastagság és súly is társul, amit sokan a szemére vetettek a teszteken a készüléknek. Én nem fogom, sőt, kifejezetten szeretem, ha egy telefonnak van súlya, ha érezni, hogy van benne anyag - ez pedig erről a készülékről tökéletesen elmondható.

Design

Első ránézésre nagyon tetszett. Diszkrét fekete-sötétszürke színkombó, matt burkolat, jól néz ki a kézben. Megfordítva kicsit rondácska, de talán pont emiatt az ívelt műanyag miatt kellemes a kézben tartani - nem számít, úgysem azt nézzük. Jónak tűnik az összeszerelés, megnyomkodva nincs recsegés sem. A jobb oldalán található ajtó alatt bújik meg a microSD és a microSIM foglalat, ezt kicsit utáltam kinyitni, de szerencsére csak kétszer kellett. Amitől viszont összeborzoltam a szemöldököm, az a szintén jobb oldalt, ráadásul lent elhelyezett kezelőgombok. Ezeket bizony telefonálás közben horror volt nyomogatni, nem is tudtam csak úgy, hogy eltartottam egy pillanatra a telefont a fülemtől, nehogy leejtsem a bénázás közben. A microUSB csatlakozó fedetlenül a bal oldalt található. Először azt gondoltam, hogy igazán kaphatott volna ez is egy kis ajtócskát, de a SIM kártya behelyezése végül megutáltatta velem a megoldást.

Használat közben

Rémálmaimban előjönnek néha azok az androidos telefonok, amelyeknél a galériában történő gyors képpörgetés, vagy az ikonok hirtelen lapozgatása akadozást okoz - ez sajnos még erős hardverrel rendelkező eszközöknél is megesik. Jó hír viszont, hogy ennél a készüléknél nem sikerült reprodukálnom a jelenséget, habár születtek erről is beszámolók az interneten. Az persze kicsit zavar, hogy nyújtózkodnia kell az ujjaimnak, ha le akarom húzni a notification bart a készülék tetejéről, de ez van. Fizikai gombok nincsenek a készüléken, a kijelzőre integrálták az androidos vezérlőket, ami megeszik egy 96 pixeles sávot a kijelzőből, így használat közben gyakorlatilag csak 1184 x 720 pixel áll rendelkezésünkre. Lehet, hogy régimódi vagyok, de azért nekem hiányzik legalább 1 fizikai gomb amit nyomkodhatok fagyás, vagy bármi probléma esetén.

A specifikációk között szereplő Mobile BRAVIA Engine elvileg arra hivatott, hogy a multimédiás tartalmak fogyasztását még élvezetesebbé tegye. Csökkenti a képzajt, optimalizálja a színek telítettségét, tehát az LCD panelek által okozott élményt szoftveresen javítják. Lehet, hogy csak placebó, esetleg sokkot kaptam a nagy kijelzőtől, de úgy éreztem, hogy jobb ezen filmet nézni mint az ötös iPhoneomon. A WALKMAN alkalmazás tök jó, visz minden formátumot különösebb szenvedés nélkül (bár a feliratokat nem), albumborítót is beszerez ha kell, jól is szól a készülék. Vannak még előretelepített extra szoftverek is, mint például a McAfee biztonsági szolgáltatása, a TrackID Shazamhoz hasonló zenefelismerő app, vagy a Wisepilot navigációs alkalmazás.

sony-xperia-t-teaser-2-d0001895Ed54a3e4a030c.jpg

A kamerája bőven nyeri a megapixelháborút. Telefonos viszonylatban szép képeket készít és folyamatos 1080p FullHD videót, viszont fotózás közben fura módon fókuszálgatott magától össze-vissza, nem tudom, hogy ez szoftveres vagy hardveres probléma, vagy probléma-e egyáltalán. A képeket kinagyítva természetesen már nem tökéletesek, kicsit elmosottak a részletek, zajosak. Egyébként standby üzemmódból is azonnal indítható a kamera alkalmazás az oldalsó kameragombbal.

Az akkumulátor viszont elég gyengén szerepelt, aktív használat mellett sajnos már kora délután tölteni kellett, tapasztalataim alapján ennél az új iPhone és a Galaxy S III is jobban teljesít.

Azt kicsit furcsálltam, hogy gyárilag (persze a Sony által némileg kusztomizált) Android 4.0.4. van a készüléken, miközben már sok készülékre elérhető a 4.1 Jelly Bean. Persze, mint azóta megtudtam, nem én voltam ezzel az egyetlen, a gyártó viszont ígéretet tett a frissítés rövid időn belüli leszállítására.

sony-xperia-t (2).jpg
Összességében

Kellemes meglepetés volt a Sony csúcstelefonja, van helye a többi gyártó hasonló kategóriás készülékei mellett. Pozitívum a jó hardver és a szuper kijelző valamint a walkman alkalmazás, no meg persze az, hogy minden ismerősünknek elmesélhetjük, hogy olyan telefonunk van mint James Bondnak a Skyfallban. Negatívum a szabályzógombok szörnyű pozíciója illetve az elvárhatónál gyorsabban merülő akksi, bár, ha egészen őszinte akarnék lenni, azt mondanám, hogy ebben az összes gyártó borzasztóan teljesít.

Vegyétek!

A készülékért hálás köszönet a VIP-PHONE-nak!

A bejegyzés trackback címe:

https://colorcam.blog.hu/api/trackback/id/tr515068633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shopping 2013.04.08. 21:09:45

"a 2006 ban felbukkanó HTC ben meg eleve nem hiszek"

Barátom, szegényes kis vilagodban éled az életed...

Medgar 2013.04.08. 22:42:21

Egyetlen baj van az Xperiákkal, hogy szarok. Közeli ismerőseim közül háromnak van valamelyik típusból, mind a három szidja mint a bokrot....

Globetrotter2014 2013.04.08. 23:27:55

@Shopping: hát még az Apple, ők még 2007 ben sem voltak sehol. :) De 2008ra eléggé megváltozott a világ....

Talán az új Sonyk már ott lesznek hogy egyáltalán egy napon lehessen említeni a Samsung/ LG /HTC csúcskészülékeivel. Mert a 2012es évet durván bealudták. De előtte sem volt érdemi androidos csúgépük...

ÉS ez a poszt címoldalas?

2013.04.09. 03:46:18

"kisebb a 4.8"-os Galaxy S III kijelzőjétől"
ezen csodálkoznék... esetleg -nél...

balintus · http://napoleon.blog.hu 2013.04.09. 16:32:12

"Sony gyártson walkmant meg televíziót, az LG mosógépet" - akkor a Samsung meg gyártson mikrót és porszívót. A HTC előbb csinált érintőképernyős eszközt mint akár az Apple. Sőt, a HTC az aki semmi mással nem foglalkozott/foglalkozik, mint mobileszközökkel. Fórumon posztba elmegy egy ilyen megállapítás, de itt egy címoldalas írásról van szó!
süti beállítások módosítása